Γιάννης Στουρνάρας: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος

«Αν λάβουμε υπόψη μας ότι δύο φορές κατά το παρελθόν, το 2012 και κυρίως το 2015, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών και ακαδημαϊκών οικονομολόγων πίστευε ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στο ευρώ, είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι σήμερα επιστρέφει στην κανονικότητα», σχολιάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην «Καθημερινή».

Εχοντας ο ίδιος ζήσει από πρώτο χέρι την εμπειρία των δύσκολων μνημονιακών χρόνων, ως υπουργός Οικονομικών και κεντρικός τραπεζίτης, ο κ. Στουρνάρας εφιστά, ωστόσο, την προσοχή:

  • «Πρέπει να προσέξουμε», λέει, «να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Δεν πρέπει να αντιστρέψουμε τα σωστά μέτρα των μνημονίων, π.χ. στο ασφαλιστικό, στη φορολογία και τη δημοσιονομική διαχείριση, που εξασφάλισαν δημοσιονομική ισορροπία».

Στόχος οι ρυθμοί ανάπτυξης 3% κατά μέσο όρο την προσεχή 10ετία

Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, η Ελλάδα έχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους, που εξασφάλισαν τα 3 μνημόνια και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3% κατά μέσο όρο την προσεχή 10ετία.

Προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα, τονίζει ο ίδιος, είναι «να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από το επόμενο έτος και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως αυτές που αφορούν την κατάργηση της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα και τις επενδύσεις στο τρίγωνο της γνώσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr