Γιατί αυξάνεται η ασφάλεια αυτοκινήτου; Μάθε όλα όσα δεν γνώριζες!

Η ασφάλεια αυτοκινήτου, σε άλλους έρχεται κάθε τρίμηνο, σε άλλους κάθε εξάμηνο και σε άλλους κάθε χρόνο. Με τα μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού να τρέχουν, το κόστος της ασφάλειας του αυτοκινήτου, είναι ένα επιπρόσθετο βάρος στην πλάτη των καταναλωτών. Ωστόσο, η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική και απαραίτητη, για νόμιμη και ασφαλή μετακίνηση. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή στα ασφάλιστρα είναι αρκετοί.

Εάν ψάχνεις για φθηνά ασφάλιστρα, είναι καλό να γνωρίζεις τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή τους, ώστε να μπορέσεις να υπολογίσεις κατά προσέγγιση το κόστος της ασφάλειας. Κάνε την δική σου έρευνα αγοράς, μάθε πώς να υπολογίσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου και σύγκρινε τα διάφορα ασφαλιστικά προγράμματα, για να επιλέξεις εκείνο που σου ταιριάζει!

Πως υπολογίζεται το κόστος των ασφαλίστρων;

Το κόστος της ασφάλειας του αυτοκινήτου, καθορίζεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια και στην συνέχεια διαμορφώνουν τις τιμές. Ποια είναι αυτά τα κριτήρια;

  1. Η ηλικία και το επάγγελμα του οδηγού

Η ηλικία των οδηγών, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ή μείωση των ασφαλίστρων κι αυτό διότι επηρεάζει τον βαθμό επικινδυνότητας της πρόκλησης κάποιου ατυχήματος. Ο λόγος είναι ότι – όπως προκύπτει μέσα από στατιστικές μελέτες των ασφαλιστικών εταιριών – κάθε νέος οδηγός ή ηλικιωμένος οδηγός (κάτω των 25 ετών και άνω των 65), έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε ατύχημα. Ο μεγαλύτερος αυτός στατιστικά κίνδυνος είναι που αυξάνει το κόστος ασφάλισης. Επιπλέον, το επάγγελμα του οδηγού, μπορεί να επηρεάσει το κόστος της ασφάλειας. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες, δίνουν ειδικές εκπτώσεις σε ανέργους, δημόσιους υπαλλήλους, ένστολους κ.α.

  1. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, συνυπολογίζονται στο κόστος της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, τα κυβικά, η ιπποδύναμη, το έτος κυκλοφορίας, το μοντέλο του αυτοκινήτου, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που λαμβάνουν υπόψη οι ασφαλιστικές εταιρείες για να καθορίσουν το κόστος της ασφάλειας. Για παράδειγμα, οι ασφάλειες των αυτοκινήτων μικρού κυβισμού είναι φθηνότερες από τις ασφάλειες των αυτοκινήτων μεγαλύτερου κυβισμού.

  1. Η περιοχή που κυκλοφορεί ο οδηγός

Η γεωγραφική περιοχή που κυκλοφορεί ο οδηγός, μπορεί να αυξήσει τον βαθμό επικινδυνότητας για την πρόκληση ατυχήματος και άρα να αυξήσει το κόστος της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Έρευνες των ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν, ότι σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, όπως είναι τα κέντρα μεγάλων πόλεων, γίνονται συχνότερα ατυχήματα.

  1. Η εμπλοκή του οδηγού σε άλλα ατυχήματα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ελέγχουν, αν ο οδηγός έχει εμπλακεί ή προκαλέσει κάποιο ατύχημα στο παρελθόν. Οι οδηγοί που εμπλέκονται συχνά σε ατυχήματα, είναι πιο πιθανό να λάβουν και στο μέλλον ασφαλιστικές αποζημιώσεις και – για αυτόν τον λόγο – πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα. Από την άλλη μεριά, οι οδηγοί που δεν έχουν εμπλακεί για μεγάλο διάστημα σε κάποιο ατύχημα, ανταμείβονται με χαμηλότερα ασφάλιστρα.

  1. Οι πρόσθετες καλύψεις

Τα ασφαλιστικά προγράμματα, προσφέρουν πρόσθετες ειδικές καλύψεις, οι οποίες αυξάνουν το κόστος της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Ωστόσο, πολλές φορές κρίνονται απαραίτητες από τους οδηγούς. Μερικές  από τις ειδικές καλύψεις είναι η οδική βοήθεια, η θραύση κρυστάλλων, η ολική/μερική κλοπή, τα φυσικά φαινόμενα, η νομική προστασία, η φωτιά, οι ίδιες ζημίες (μικτή) και οι κακόβουλες ενέργειες.

  1. Το ποσό της απαλλαγής

Σε κάποιες ασφαλιστικές καλύψεις ισχύει ο όρος της απαλλαγής σύμφωνα με τον οποίο η ασφαλιστική εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρέωση της αποζημίωσης, μέχρι ένα ποσό. Απαλλαγή εφαρμόζεται σχεδόν πάντα στην μικτή ασφάλιση και συχνά στις καλύψεις των φυσικών φαινομένων ή της θραύσης κρυστάλλων (εάν επιδιορθώσεις το κρύσταλλο σε συνεργείο μη συμβεβλημένο με την ασφαλιστική). Όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσό, τόσο μειώνεται το κόστος της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσό της απαλλαγής δεν είναι το ίδιο σε όλες τις ασφαλιστικές, αλλά ποικίλλει.

Κάνε το καλύτερο deal!

Τώρα, που γνωρίζεις τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο COSMOTE Insurance, να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου και να δεις όλα τα ασφαλιστικά πακέτα που καλύπτουν τις ανάγκες σου καθώς και τρέχουσες προσφορές από τις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες. Η ασφάλεια αυτοκινήτου, μπορεί να είναι υποχρεωτική, αλλά επιλέγοντας τις καλύψεις που σε ικανοποιούν, μπορείς να δημιουργήσεις ένα εξατομικευμένο πακέτο με οικονομικά ασφάλιστρα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr