Εκατομμύρια smartphones, υπολογιστές και «έξυπνες» συσκευές σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν από τις 30 Σεπτεμβρίου να χάσουν την δυνατότητά τους να συνδέονται στο διαδίκτυο.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα εκπνέει ένα από τα πιο δημοφιλή ψηφιακά πιστοποιητικά, το IdentTrust DST Root CA X3, το οποίο εκδίδει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Let’s Encrypt, και το οποίο είναι εγκατεστημένο σε ψηφιακές συσκευές αγορασμένες πριν από το 2017.

Αναβάθμιση λογισμικού

Αν οι χρήστες των συσκευών αυτών δεν έχουν κάνει από τότε αναβάθμιση του λογισμικού τους, τότε κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα να συνδέονται με το διαδίκτυο, καθώς το πιστοποιητικό που εκπνέει είναι από τους παράγοντες που επιτρέπουν την ασφαλή και κρυπτογραφημένη σύνδεση των συσκευών με το δίκτυο.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι συσκευές που θα επηρεαστούν είναι τα iPhone που «τρέχουν» με iOS 9 και παλιότερο, τηλέφωνα Android με έκδοση 2.3.6 και παλιότερη, υπολογιστές Windows με έκδοση του λειτουργικού παλιότερη από XP SP3, οι παιχνιδοκονσόλες PS3 και PS4 της Sony και το Nintendo 3DS.

Δεν υπήρξε προετοιμασία

Ωστόσο, το πρόβλημα αναμένεται να επηρεάσει και άλλα «έξυπνα» gadgets όπως ορισμένες τηλεοράσης, λαμπτήρες, ψυγεία, κλπ, με τους ειδικούς να μην είναι βέβαιοι για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά να θεωρούν δεδομένο ότι πολλές συσκευές θα παρουσιάσουν από αύριο σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κανένας από τους μεγάλους κατασκευαστές ψηφιακών συσκευών δεν προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις, ώστε οι κάτοχοι των συσκευών να είναι προετοιμασμένοι, παρά το γεγονός ότι η εκπνοή του πιστοποιητικού είναι από τις πιο σημαντικές που έχουν συμβεί από την «άφιξη» του διαδικτύου.

Καμία γνωστή λύση

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, δεν είναι γνωστό πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, πέραν από την αναβάθμιση του λογισμικού, η οποία, όμως, δεν είναι απαραιτήτως εφικτή σε συσκευές του 2016 ή και λίγο παλιότερες, καθώς η υποστήριξή τους σταματά μετά από κάποια χρόνια.

Επίσης, ένα από τα προβλήματα που προκαλεί το τέλος του συγκεκριμένου πιστοποιητικού είναι ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα επηρεάσει την κάθε συσκευή καθώς, επίσης, δεν υπάρχει προηγούμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr