Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλεισαν χθες το βράδυ τους δρόμους της  Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και  πολλών άλλων περιοχών  του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που περιορίζει τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέπει αποφάσεις που λαμβάνονται από υπουργούς της κυβέρνησης. Μερικοί διαδηλωτές φώναξαν «ΝΤΡΟΠΗ», καθώς η αστυνομία εκτόξευε ριπές νερού εναντίον τους.

Σε μία έκκληση μέσω της τηλεόρασης χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, λέγοντας ότι προτίθεται η κυβέρνησή του να καταθέσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ένα ευρύτερο σχέδιο δικαστικής αναθεώρησης που θα περιλαμβάνει και τον νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η εθνικιστική δεξιά της χώρας χειροκρότησε την ψήφιση του νόμου, ο οποίος έχει γίνει αφορμή για βαθύτερα ρήγματα στο Ισραήλ, μεταξύ εκείνων που θέλουν ένα πιο κοσμικό και πλουραλιστικό κράτος και εκείνων που επιθυμούν ένα πιο θρησκευτικό και εθνικιστικό όραμα. «Με τη βοήθεια του Θεού, αυτή θα είναι μόνο η αρχή», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας,  Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ .

“Ο αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα μόλις ξεκίνησε”

Από την πλευρά του, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο κεντρώος ηγέτης της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο Νετανιάχου βρέθηκε παγιδευμένος από τα σκληροπυρηνικά μέλη του συνασπισμού του, τονίζοντας ότι αυτή η εξτρεμιστική και μεσσιανική κυβέρνηση δεν μπορεί να γκρεμίσει τη δημοκρατία και ότι ο αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα μόλις ξεκίνησε.

Πριν απαγγελθεί το κατηγορητήριο εναντίον του, το 2019, ο Νετανιάχου ήταν γνωστός ως ένθερμος υπερασπιστής ενός ανεξάρτητου Ανώτατου Δικαστηρίου, έγραψε η Ίσαμπελ Κέσνερ ανταποκρίτρια των Times στην Ιερουσαλήμ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ακόμα κι αν ο Νετανιάχου ήθελε να περάσει αυτός ο νόμος, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα ήθελε να περάσει στην ακραία του αυτή εκδοχή κι ότι αν, εκ των υστέρων, επιθυμεί μια αναθεώρηση του  με ευρεία συναίνεση, οι αντίπαλοί του απλώς δεν θα μπορούν να τον πιστέψουν πια.

Τι σημαίνει ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος περιορίζει από το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο τη δυνατότητα να αποφασίζει αν οι αποφάσεις των υπουργών είναι νόμιμες και συμβατές με το Σύνταγμα. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ζητήσουν από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί για τη νομιμότητα του νέου νόμου, δημιουργώντας μια πιθανή κρίση μεταξύ των εξουσιών της χώρας.

Η Βουλή ψήφισε το ν αμφισβητούμενο νόμο με πλειοψηφία 64-0 χθες το πρωί, αφού τα μέλη της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψηφοφορία.

Μια συμμαχία 150 μεγάλων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εμπορικών κέντρων της χώρας, έκλεισαν τις πόρτες τους πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Περισσότεροι από 10.000 στρατιωτικοί έφεδροι απειλούν να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα κατέβουν σε απεργία σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr