Του Θοδωρή Καλούδη

Tέσσερις νέες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες 10 ημέρες – MRB, Pulse, Μetron Analysis, GPO – καθώς και η συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων όλων των δημοσκοπήσεων  του τελευταίου μήνα (το γκάλοπ των γκάλοπς), επιτρέπουν την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερίσει τις εκλογές της απλής αναλογικής με καθαρή νίκη, που το εύρος της ίσως αποτελέσει και έκπληξη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των παραπάνω εταιρειών, που διεξάγονται με διαφορετική μεθοδολογία, Η Νέα Δημοκρατία, σήμερα, πρηγείται στην πρόθεση ψήφου:

 • 6,5% στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» που δημοσιεύτηκε χθές (6 Μαΐου).
 • 6.3% στη δημοσκόπηση Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο του Μega (4 Μαΐου)
 • 6,0% στη δημοσκόπηση της Pulse για το κεντρικό δελτίο του ΣKAI  (25 Απριλίου)
 • 4,9% στη δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίο του OPEN (27 Απριλίου)

Επιπλέον, στο “γκάλοπ των γκάλοπς”, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις που έκαναν η Opinion Poll για το TheTOC, η Metron Analysis για το Βήμα, η Alco για την τηλεόραση του Αλφα, η Pulse για τον Σκάι, η MRB για το Open και η Marc για τον ΑΝΤ1, έως τις 30 Απριλίου, προκύπτει ότι  η διαφορά Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται στο 5,5%.

Οκτώ βασικά συμπεράσματα

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δημοσκοπήσεων είναι τα ακόλουθα:

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική ανατροπής. Αντίθετα σε κάθε νέα δημοσκόπηση εμφανίζεται να χάνει έδαφος. Στις συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων, η ΝΔ ενσωματώνει διπλάσιους ή και τριπλάσιους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας διαρκώς τη μεταξύ τους διαφορά.
 2. Η Νέα Δημοκρατία ανέκαμψε οριστικά από το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την κυβέρνηση μετά τα Τέμπη και μέρα με τη μέρα συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του “μέτωπου του αυτονόητου και της μεταρρύθμισης” που της έδωσε τη νίκη το 2019. Σε αυτό, πέραν του θετικού ισοζυγίου της 4ετούς διακυβέρνησής της, βοηθάει και η προεκλογική καμπάνια των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη που ξυπνάει μνήμες της ανερμάτιστης διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
 3. Σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων η διαρκής διεύρυνση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον τάση που συγκροτεί την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς, ενώ η ΝΔ έχει περιθώρια για ακόμα υψηλότερα ποσοστά.
 4. Πολύ περισσότερο, αφου και στο χώρο των αναποφάσιστων, όσοι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότεροι από όσους ψήφισαν στο παρελθόν ΝΔ, γεγονός που δεν δείχνει να αλοιώνει τη μεταξύ τους σχέση.
 5. Το ενδεχόμενο της “προοδευτικής συγκυβέρνησης”, με ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη, που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας,  μετά την πρώτη κάλπη, πέρα από πολιτικά έωλο είναι πλέον και μαθηματικά αδύνατο.
 6. Το μόνο μαθηματικό ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, μετά την πρώτη κάλπη, είναι αυτό της συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ωστόσο είναι εξαρετικά ασθενές πολιτικό ενδεχόμενο.
 7. Περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζεται Κεντρώος προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής.
 8. Αυξάνονται τα ποσοστά εκείνων που θέλουν κυβέρνηση αυτοδυναμίας (ένας στους δύο), αίτημα που μόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει επιτακτικά στο εκλογικό σώμα
 9. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί ως καταλληλότερος πρωθυπουργός του Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης επικρατεί καθαρά (με μεγάλες διαφορές) του βασικού αντιπάλου του σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις για τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών ζητημάτων αλλά και για όλα τα θέματα της καθημερινότητας. Αυτό αποτελεί ισχυρό πρόκριμα για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων τόσο στην πρώτη όσο και τη δεύτερη κάλπη.

Με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν, η πρόβλεψή μας είναι ότι – αν, εν τω μεταξύ, δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικά ανατρεπτικό – η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει κλειδώσει. Το μόνο άγνωστο, τη στιγμή αυτή, είναι το ποσοστό της διαφοράς που, κατά τη γνώμη μας (αναλύοντας τις τάσεις), θα κινηθεί στο επίπεδο των 6 μονάδων, ίσως και παραπάνω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr