Πέντε δημοσκοπήσεις προδικάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Όλες οι μετρήσεις της Κοινής Γνώμης, για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δίνουν επανάληψη των βασικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης κάλπης, με τη Νέα Δημοκρατία να αποκτά αυτοδυναμία της τάξης του 40 -43% με τουλάχιστον 160 έδρες.

Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει την απόρριψη από το εκλογικό Σώμα της στρατηγικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, που τα αποτελέσματα της οδήγησαν τη χώρα στην ταλαιπωρία των επαναληπτικών εκλογών και στην κυβερνητική εκκρεμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας.

Ήδη από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι το 49 – 50% των πολιτών θα ήθελαν να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση η Ν.Δ. Ταυτόχρονα, το 68.6% θεωρεί ότι η Ν.Δ θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση έναντι ενός 23.1% που έχει άλλη εκτίμηση.

Η Ν.Δ εμφανίζεται να κρατάει ή και αυξάνει τις δυνάμεις της στην ερχόμενη κάλπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στάσιμος, ενδεχομένως και με λιγότερα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ να κινείται γύρω από την τελευταία του επίδοση και μη δυνάμενο να αμφισβητήσει σήμερα τη θέση του κόμματος  του κ. Τσίπρα.

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που ενισχύουν τις ποσοτικές μετρήσεις:

  • Οι 4 στους 10 πολίτες προτιμούν ως Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο στους δέκα τον Κανένα ενώ τον Α.Τσίπρα προτιμούν λιγότεροι από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του κόμματος του (μεταξύ 14 και 16%). Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν άνευ σημασίας ποσοστά καταλληλότητας.
  • Περισσότεροι από 9 στους δέκα δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές. Δεν εμφανίζονται δηλαδή κάποιο στοιχείο που να ανααδεικνύουν μια διάθεση αύξησης της αποχής. Πάντως τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων απαντούν ότι θα συμμετέχουν ή μάλλον θα συμμετέχουν βρίσκονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε , της Ν.Δ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με τα χαμηλότερα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό δήλωσης επαναβεβαίωσης της ψήφου της πρώτης κάλπης
    το βρίσκουμε στην Ν.Δ με 92 – 93% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ με περίπου δέκα ποσοστιαίες  μονάδες λιγότερο.
  • Ως σοβαρότερο διακύβευμα των εκλογών αναδεικνύεται η ανάδειξη σταθερής
    Κυβέρνησης με αυτοδυναμία της ΝΔ, με ποσοστά γύρω στο 42% του εκλογικού σώματος. Αντίθετα, “ο περιορισμός της κυριαρχίας της Ν.Δ” (βασικό στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) δεν υπερβαίνει, ως διακύβευμα, το 20%
  • Σε ό,τι αφορά το προφίλ των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να περιμένει πολλά, αφού τα μεγαλύτερα ποσοστά αναποφάσιστων φαίνεται να προέρχονται από τα άλλα κόμματα και το μικρότερο από το ΣΥΡΙΖΑ (στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll : Από “άλλο κόμμα” κατά 17.4%, το ΠΑΣΟΚ κατά 14.4%, την Ν.Δ κατά 12.6%, την Ελληνική Λύση κατά 7.8% και το ΣΥΡΙΖΑ κατά 7.5%)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr