H διακομματική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο Κογκρέσο από βουλευτές τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος και έχει σκοπό να  μπλοκάρει την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, είναι ιδιαίτερης σημασίας:

  • Κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) και ζητά να απαγορευτεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει προβεί σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.
  • Στόχος των Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι είναι μέλη της “κοινοβουλευτικής ομάδας για ελληνικά θέματα” στο Κογκρέσο, είναι να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα προχωρήσει στην πώληση, αλλά και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου μαχητικών F-16 της Τουρκίας.
  • Τονίζει – και έτσι γίνεται αντικείμενο συζήτησης στο Κογκρέσο και στους opinion leaders της Ουάσιγκτον – ότι «από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, μίας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος.
  • Επισημαίνει ότι «οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες».
  • Επιμένει πως «μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και να κάνουμε ό,τι  μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση».

Πρόκειται ασφαλώς για μια σημαντική εξέλιξη. Η κατάθεση της διακομματικής τροπολογίας  αναστέλει οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέχρις ότου το Κογκρέσο τοποθετηθεί επ’ αυτής – και θα αργήσει να τοποθετηθεί.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι το Κογκρέσο έχει επιβάλλει κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ενώ και ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει καταστήσει σαφές ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν πρόκειται να περάσει από το σώμα.

Η τροπολογία αυτή ενισχύει τις θέσεις Μενέντεζ

Η τροπολογία αυτή ενισχύει τις θέσεις και τις ενέργειες του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αντιτίθενται σθεναρά στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής δεν έχει πειστεί ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει. Αντίθετα πιστεύει ότι εξυπηρετεί με τις πράξεις και τις δηλώσεις του τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο εχθρό της Δύσης και ειδικά της Αμερικής. “Ο κ. Μενέντεζ είναι απόλυτος για το θέμα των F-16, όπως ανέφεραν πηγές της ιστοσελίδας Hellas Journal. Είναι κάθετα εναντίον στην πώληση αυτή, τονίστηκε από τις ίδιες πηγές”

Ο κ. Μενέντεζ είναι πολύ προβληματισμένος με τις απειλές της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής στη βόρεια Συρία (YPG) και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Τους προβληματισμούς του αυτούς τους έθεσε και στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προς ρήγμα των Δημοκρατικών αν επιμείνει ο Μπάιντεν

Τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι ενήμεροι ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μενέντεζ εργάζεται για να ηττηθεί η πρόταση του κ. Μπάιντεν με σκοπό να ενισχυθεί η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Θυμίζουμε ότι κ. Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας την περασμένη Τετάρτη, αλλά αρνήθηκε ότι η προτεινόμενη πώληση των F-16 ήταν ένα “quid pro quo” («μία χάρη για μία χάρη») για την Άγκυρα. Ο Ερντογάν “υποχώρησε” και υποστήριξε τελικά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και τη συμμετοχή τους στη Δυτική Συμμαχία, χωρίς να είναι βέβαιο ότο ο Τζο Μπάιντεν θα κατεφέρει να του ξεμπλοκάρει στο Κογκρέσο τα F-16 που επιθυμεί διακαώς.

“Η υπόθεση της πώλησης των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία αναμένεται να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ των Δημοκρατικών νομοθετών και του προέδρου Μπάιντεν”, αναφέρει το συνήθως καλά ενημερωμένο Hellas Journal . Ο κ. Μενέντεζ φέρεται αποφασισμένος να σταματήσει αυτή την αγορά και ο κ. Μπάιντεν να την “περάσει” από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Όλοι αναμένουν σύγκρουση του κ. Μπάιντεν με τον Αμερικανό φιλέλληνα γερουσιαστή, ο οποίος έχει καθαρή θέση για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό,και ότι αλλο προκύψει, που αφορά τα ελληνικά και τα τουρκικά συμφέροντα.

Η ανακοίνωση των Αμερικανών βουλευτών

Οι Αμερικανοί βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε και Τζον Σαρμπάνης, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση, αναφερόμενοι στην πρόσφατη δήλωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις πωλήσεις των μαχητικών F-16 στην Τουρκία:

«Στις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα.

Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα για να μην προχωρήσουμε με την πώληση των F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των Η.Π.Α.

«Η Τουρκία, συγκεκριμένα η Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας της, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πώς η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από αυτές τις κυρώσεις και πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μετριάσει τους κινδύνους της συνεγκατάστασης των F-16 με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα. Άλλωστε γι’ αυτό η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35.

«Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, μίας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση των F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό θα παραβίαζε τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας.

Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος που σχετίζεται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά μάλλον είναι απλώς εκφοβισμός. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Τέλος, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα νέας εισβολής στη Συρία με συγκεκριμένη πρόθεση να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στο Βορρά. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν πολεμήσει στο παρελθόν και έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Εάν η Τουρκία αποκτούσε μαχητικά συστήματα F-16, θα χρησιμοποιούνταν σαφώς σε αυτή τη νέα επίθεση κατά των συμμάχων μας των Κούρδων της Συρίας. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσει ότι αυτά τα άτομα, στα οποία βασιστήκαμε στο παρελθόν και μπορεί να χρειαστεί να το πράξουμε στο μέλλον, θα προστατεύονται από όπλα που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ.

«Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση».

Πηγή: economico.gr