Γιατί επισκέπτεται ο Μητσοτάκης την Αίγυπτο. Συνάντηση με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι

Επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00 με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα βρεθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας, γεγονός που προσδιορίζει τη φύση των διμερών συνομιλιών, παρά την έμφαση που δίνουν οι κυβερνητικές ενημερώσεις στο ενεργειακό..

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καιρό πραγματοποιείται ενώ εξελίσσονται ο πρωτοβουλίες από την Αθήνα για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία με την Άγκυρα να επιδιώκει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με τις δύο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, κύριος στόχος είναι η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης έχει να βρεθεί στην Αίγυπτο από τον Ιούνιο του 2021, όταν είχε συναντηθεί με τον κ. Αλ Σίσι στο Κάιρο.

Ως προς τα ενεργειακά που θα είναι και η «ταμπακιέρα» της συζήτησης, οι δύο άνδρες θέλουν να συζητήσουν για την πρόοδο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκεται παράλληλα και στο μικροσκόπιο της Ε.Ε., η οποία μπορεί να το εντάξει στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με δεδομένο ότι αναζητεί ενεργειακές εναλλακτικές μετά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και τον ρωσικό εκβιασμό με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Η ελληνοαιγυπτιακή συμπόρευση σε ενεργειακά projects που έχουν και τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να μπει σφήνα στην περιοχή και να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Αλ Σίσι ακύρωσε προ ημερών τη μετάβαση του στην Τουρκία, όπου θα συναντούσε τον κ. Ερντογάν, με δεδομένη τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Ρωσίας με τις χώρες της Αφρικής. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στον τουρκοαιγυπτιακό άξονα, όμως, η δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών παραμένει.

Αυτό το χρονικό «παράθυρο» δίνει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συζητήσει πρώτος με τον κ. Αλ Σίσι για τις ευρύτερες ισορροπίες στην περιοχή, με δεδομένη τη σπουδή της Τουρκίας να«κλείσει μέτωπα» που είχε ανοίξει τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα, όμως, όπως είναι φυσικό, δεν θέλει η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της ευρύτερης περιοχής να γίνει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Εξ ου και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επαφή του κ. Μητσοτάκη και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, με τον οποίο επίσης η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου δίαυλο.

Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Αλ Σίσι, παράλληλα, θα συζητήσουν και τις ευρύτερες περιφερειακές προκλήσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές για τις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη. Σημειωτέον, η αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κυρίως μέσω του διαδρόμου του Αιγαίου τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη της αυξημένης επιχειρισιακής επιτήρησης από μέρους των ελληνικών αρχών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο στο Ελ Αλαμέιν, ενώ μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr