Γιατί η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου εμφανίζεται καλύτερη της αναμενόμενης

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το δ’ τρίμηνο του 2022 με την οποία καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Και αυτό γιατί δίνει μια θετική επίδραση της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου του 2023.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη του α’ τριμήνου θα είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων (η οποία αποτελεί πρόδρομο δείκτη και για την ανάπτυξη), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε ανοδική πορεία και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων θα φτάσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ, από 525 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, όχι μόνο από τα έσοδα από φορολογικές υποχρεώσεις του 2022 για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, αλλά και από τα φορολογικά έσοδα τα οποία είχαν προϋπολογιστεί για το 2023.

Συνεπώς, με την επιφύλαξη για την πορεία και του Μαρτίου, το α’ τρίμηνο του 2023 αναμένεται να κλείσει με θετική ανάπτυξη, ανατρέποντας τελείως την εκτίμηση του 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr