Γιατί η αποπομπή Πολάκη από τα όργανα και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν σώζει τα προσχήματα. 'Ο,τι και να κάνει ο Τσίπρας είναι

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, “καρατόμησε” τον Παύλο Πολάκη από τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας του κόμματος και τον παραπέμπει στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο διά τα περαιτέρω – κατά πάσα πιθανότητα ο «αψύς Κρητικός» δεν θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.

“Damage control”

Με τις κινήσεις αυτές η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελπίζει ότι θα κάνει επαρκές “damage control” στη ζημιά που προκάλεσε ο Π. Πολάκης, με την ανάρτησή του στα social media, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς στοχοποιούσε δημοσιογράφους, ανώτατους δικαστικούς και τραπεζικά στελέχη, προκαλώντας πάνδημη κατακραυγή σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ μόνο λίγες ημέρες – κατά τα φαινόμενα- πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Ωστόσο, για τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ισχύει πλήρως ο αγγλικός αφορισμός “damned if you do, damned if you don’t” (σε αδρές γραμμές μεταφράζεται “χαμένος κι αν το κάνεις, χαμένος κι αν δεν το κάνεις” και σημαίνει ότι πρακτικά είναι αδύνατον να αποφύγεις την κριτική και τις συνέπειες που πρότερες πράξεις ή παραλείψεις σου έχουν προκαλέσει, καθώς η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη).

Κάλυψη Πολάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεχόταν κριτική ακόμα και μέσα από το κόμμα του, συνέχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να καλύπτει τις “παρασπονδίες” Πολάκη, παρότι ήταν εμφανές στους πάντες ότι είχαν πολιτικό κόστος (όπως έγινε π.χ., πριν τις ευρωεκλογές του 2019 με την επίθεσή του κατά του τότε υποψήφιου ευρωβουλευτή, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, για την οποία η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση μομφής).

Ο Π. Πολάκης είχε πλειστάκις με αναρτήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του “βγει εκτός γραμμής” (μάλιστα, έχει ήδη παραπεμφθεί άπαξ στο πειθαρχικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας του είχε παράσχει κάλυψη δημιουργώντας την εντύπωση ότι:

  • ή οι απόψεις που εξέφραζε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν και απόψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ
  • ή ότι, παρότι ο Π. Πολάκης ήταν “εκτός γραμμής”, ο Α. Τσίπρας δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να τον συνετίσει ή και να τον θέσει εκτός κόμματος.

Χρονίζουσα κατάσταση

Η κατάσταση αυτή όσο χρόνιζε, τόσο δημιουργούσε δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεγάλες δυσκολίες στο κόμμα να “πουλήσει” μια πιο μετριοπαθή γραμμή, που θα του επέτρεπε να προσεγγίσει με αξιώσεις ψηφοφόρους από το χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου, συνθήκη sine qva non για να πετύχει το στόχο της “προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας” που ευαγγελίζεται ο Α. Τσίπρας.

Ακόμα χειρότερα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε και ένα ρεύμα από πολακίστας, ανθρώπους που στηρίζουν άνευ όρων και άνευ κριτικής τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και που θεωρούν ότι ο τρόπος που πολιτεύεται είναι ο κατάλληλος για να πετύχει το κόμμα τους στόχους τους, ανεξαρτήτως πολιτικού και ενδεχομένως θεσμικού κόστους για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αδιέξοδο

Φτάνοντας, λοιπόν, στο σήμερα και στο “μη περαιτέρω”, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέκης Τσίπρας βρίσκονται σε αδιέξοδο: από τη μία η αποπομπή Πολάκη μοιάζει σχεδόν εκ των ων ουκ άνευ, έστω και για λόγους κομματικής πειθαρχίας. Και από την άλλη, το κόμμα – τουλάχιστον για ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του – έχει ταυτιστεί με τον “αψύ Κρητικό” και η απουσία του από τα ψηφοδέλτια θα έχει εκλογικό κόστος.

Μάλιστα, μετά από τόσα χρόνια και τόσα περιστατικά, η σημερινή απόφαση του κόμματος μοιάζει “πολλή λίγη, πολύ αργά”, για να αλλάξουν οι εντυπώσεις και να ελεγχθεί το πολιτικό κόστος και η ζημιά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο Π. Πολάκης, αν τελικά τεθεί εκτός ψηφοδελτίων, να “απασφαλίσει” και να αρχίσει τις “μπαλωθιές” και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο που φαίνεται πως ανησυχεί την Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr