Γιατί η Δύση πιστεύει ότι ο Πούτιν λέει πάλι ψέματα

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα υποσχέθηκε να μειώσει τις επιθέσεις και να αποκλιμακώσει τη στρατιωτική πολιορκία του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το γεγονός επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της Δύσης ότι οι νέες διαβεβαιώσεις ή υποσχέσεις της Ρωσίας πιθανόν να είναι επανάληψη της τακτικής της να κερδίζει χρόνο για να πετύχει τους σκοπούς της, τη φορά αυτή με ανασύνταξη των ταλαιπωρημένων στρατευμάτων εισβολής.

Όπως επίσης οδήγησε Ουκρανούς αξιωματούχους να θυμίσουν στη Μόσχα τις δηλώσεις των διαπραγματευτών της, την Τρίτη, πως ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα περιόριζαν τις επιχειρήσεις κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ «για να συμβάλουν στην αμοιβαία οικοδόμηση εμπιστοσύνης» σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν είναι αλήθεια ότι αποσύρονται οι εισβολείς», είπε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σε μια βιντεο-επικοινωνία του με περιφερειακούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Όλη τη νύχτα ακούγαμε σειρήνες και ρουκέτες. Και επίσης ακούγαμε τεράστιες εκρήξεις ανατολικά του Κιέβου και βόρεια του Κιέβου. Υπάρχουν σκληρές μάχες εκεί, άνθρωποι πέθαναν, ακόμα πεθαίνουν.”

 • Παρ’ όλα αυτά, προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από σήμερα  (Πέμπτη), στις 10 το πρωί, ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός “ανθρωπιστικού διαδρόμου” προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Και ενδεχομένως θα επέτρεπε την “ισοπεδωτική” ρωσική εισβολή στην πόλη, προσθέτουν δυτικές πηγές.

Σχεδόν πέντε εβδομάδες μετά την εισβολή κατά την οποία η Ρωσία δεν κατάφερε να καταλάβει ούτε μία μεγάλη πόλη, κορυφαίος αξιωματούχος, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, είπε ότι η Μόσχα βομβάρδισε 50 νοσοκομεία καθώς και εκατοντάδες σπίτια και σχολεία σε όλη την Ουκρανία, κάτι που μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.

Η Δύση δεν πιστεύει τον Πούτιν

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ουκρανία και οι δυτικοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει ότι η  ειρηνευτική χειρονομία της Μόσχας στις συνομιλίες της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα τέχνασμα για την αναδιοργάνωση των δυνάμεων της που δεν κατάφεραν να καταλάβουν το Κίεβο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες (Τετάρτη) ότι οι δυνάμεις της πέτυχαν τους στόχους τους κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυγκροτούνται για να επικεντρωθούν στην «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας ανατολικής περιοχής Ντονμπάς.

Το Πεντάγωνο ωστόσο θεωρεί ότι η Ρωσία αναμένεται να ανασυγκροτήσει, ανεφοδιάσει  και αναδιατάξει τις αποδιοργανωμένες δυνάμεις της γύρω από το Κίεβο.

Τα κυριότερα γεγονότα του τελευταίου 24 ωρου

 • Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως τιμωρία για την εισβολή της έχουν απομονώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της από το παγκόσμιο εμπόριο, ωστόσο η Μόσχα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η νέα απαίτηση της Μόσχας να πληρώνεται σε ρούβλια για τις εξαγωγές που πραγματοποιεί – απαίτηση που απορρίφθηκε από τη Δύση – έχει εγείρει φόβους για ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας και έχει αυξήσει τους κινδύνους ύφεσης στην Ευρώπη.
 • Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου της Ρωσίας, κήρυξε «έγκαιρη προειδοποίηση» την Τετάρτη για μια πιθανές συνθήκες έκτακτης ανάγκης εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση, λέγοντας ότι «κάθε κιλοβατώρα μετράει».
 • Ρωσικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ενδέχεται να διατηρήσει το νόμισμα του συμβολαίου ενέργειας ως έχει, με την τελική πληρωμή να πραγματοποιείται σε ρούβλια. Πως θα γίνει αυτό; Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να γίνουν σε ευρώ και να σταλούν στην Gazprombank, η οποία θα μετατρέψει τα χρήματα σε ρούβλια, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η Gazprombank είναι ένα από τα κύρια κανάλια πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
 • «Ο Σολτς δεν συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία στη συνομιλία, αλλά ζήτησε γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», είπε ο εκπρόσωπος.
 • Στη βόρεια Ουκρανία, ο δήμαρχος του Chernihiv Vladyslav Astroshenko είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί της πόλης του έχουν ενταθεί τις τελευταίες 24 ώρες, με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους. Τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες θα διαρκέσουν περίπου άλλη μια εβδομάδα.«Αυτή είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η Ρωσία λέει πάντα ψέματα», είπε στο CNN. Και πρόσθεσε ότι 25 άμαχοι τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους στο κέντρο της πόλης.
 • Δημοσιογράφοι του Reuters που εισήλθαν στο προάστιο Irpin του Κιέβου, που ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις αυτή την εβδομάδα, είδαν την Τρίτη ουκρανικά στρατεύματα να περιπολούν σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη-φαντάσματα με ερειπωμένα κτίρια, και με τα σώματα ενός ηλικιωμένου άνδρα και μιας γυναίκας εγκαταλελειμένα νεκρά στους δρόμους.
 • Περίπου το ένα τέταρτο των Ουκρανών εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο αριθμός που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έχει ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους πρόσφυγες είναι παιδιά και οι υπόλοιποι κυρίως γυναίκες.
 • Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πόλεις και χωριά στα περίχωρα του Κιέβου, έσπασαν την πολιορκία της ανατολικής πόλης Σούμι και απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις στα νοτιοδυτικά. Σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών στρατιωτικών,  Ρώσοι απωθούνται “αργά αλλά σταθερά”.
 • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στο Χάρκοβο χειροτερεύει και κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις εκεί ότι πυροβόλησαν εναντίον αμάχων, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χωρίς να προσκομίσουν στοιχεία.
 • Η περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Ρωσία λέει ότι θα επικεντρώσει τώρα τις προσπάθειές της, περιλαμβάνει το λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν και πάλι σφοδρές μάχες την Τετάρτη.
 • Η Μαριούπολη, η οποία είχε προπολεμικό πληθυσμό άνω των 400.000 ανθρώπων, ερημώθηκε μέσα σε ένα μήνα. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πέθαναν εκεί.
 • Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής της περιοχής την Τετάρτη, δήλωσε ο κυβερνήτης του Ντόνετσκ, το οποίο είναι μέρος του Ντονμπάς.
 • Mε πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr