Γιατί η επενδυτική βαθμίδα είναι

Με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας να προεξοφλείται από πολλούς διεθνείς Οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2023, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία είναι το ισχυρό προεκλογικό χαρτί της ΝΔ στον κόσμο της αγοράς.

Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα εφόσον αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Θα μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται και οι τράπεζες να δανείζονται φθηνότερα και τελικά οι επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δανείζονται φθηνότερα. «Θεωρώ, είπε, ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα του 2023, εφόσον από τις εκλογές ο λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση»

Οι Οίκοι αξιολόγησης δίνουν εύσημα στη χώρα

Η ώριμη πλέον συζήτηση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι αποτέλεσμα μιας σειράς θετικών εξελίξεων στην οικονομία, που έχουν κερδίσει την εκτίμηση όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των ανεξάρτητων διεθνών Οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι θα κρίνουν τελικά και την αναβάθμιση της χώρας.

  • Το ενδεχόμενο μια νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας βλέπει ως πιθανό ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Μoody’s (του μοναδικού Οίκου αξιολόγησης που κρατάει την Ελλάδα τρία σκαλιά κάτω από την επιθυμητή επενδυτική βαθμίδα) κ. Steffen Dyck σε δηλώσεις του στο Capital TV. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Moody’s, η καλή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, η ορατή μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και οι καλές επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου είναι τρεις σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση.
  • Μόλις εχθές, η HSBC σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, επεσήμανε την “υπεραπόδοση” της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντας την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023 στο 2,1% (από 1,2% που ήταν η προγενέστερη εκτίμησή της)
  • Ευνοϊκές «βλέπει» τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η Capital Economics. Μολονότι η οικονομική ανάπτυξη φρέναρε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει και να υπεραποδίδει στον ρυθμό κίνησης του ΑΕΠ, αναφέρει. Όπως εξηγεί στην ανάλυσή της η Capital Economics, η χώρα θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις στην πορεία της οικονομίας στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
  • Η UBS εκτιμά πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει το 2023 σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και τονίζει: «Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 2,5% το 2023».
  • Ο Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley  δήλωσε πρόσφατα ότι «στη Morgan Stanley αισθανόμαστε σίγουρα μεγάλη αισιοδοξία  για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, σε όλους τους κλάδους»

Με τις εκτιμήσεις αυτές που αντανακλούν στη διεθνή αναγνώριση, ο κ. Μητσοτάκης – όπως λένε οι συνεργάτες του στο οικονομικό επιτελείο – “αισθάνεται ότι μπορεί να απευθυνθεί στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες της χώρας και να ζητήσει την εκλογική υποστήριξη τους, με τη σιγουριά ότι η τετραετής προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας αποδίδει και πως αυτό δεν έτυχε, αλλά ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμού, εμμονής στο σχέδιο ανάκαμψης και μεθοδευμένης δουλειάς”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr