Σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε ένα μήνυμα στις αμερικανικές επιχειρήσεις που έτυχαν χειροκροτημάτων: Η Κίνα είναι μια μεγάλη αγορά και φίλος.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, κόσμος συγκεντρώθηκε στο Hyatt Regency για να συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη, ο Elon Musk της Tesla, ο Tim Cook της Apple και ο Albert Bourla της Pfizer, όλοι πρόθυμοι να πουλήσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, iPhone και φαρμακευτικά προϊόντα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Μετά από μια ημέρα που πέρασε στις πολυαναμενόμενες συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , ο Σι μίλησε σε ένα ακροατήριο περίπου 300 ατόμων και είπε:

«Η Κίνα είναι ταυτόχρονα μια εξαιρετικά μεγάλη οικονομία και μια εξαιρετικά μεγάλη αγορά(. . .) Ο εκσυγχρονισμός για 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους είναι μια τεράστια ευκαιρία που προσφέρει η Κίνα στον κόσμο».

«Ο κόσμος χρειάζεται την Κίνα και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε. «Η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει εταίρος και φίλος των ΗΠΑ».

Τα θερμά συναισθήματα φάνηκαν αμοιβαία. «Αν διαβάσετε τη λίστα με τις 20 κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα, ήταν όλες εκεί», είπε ένας τιτάνας της τεχνολογίας του Σαν Φρανσίσκο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση αλλά δεν ήθελε να δημοσιευτεί το όνομά του. Καθώς πήγαινε στο Hyatt, ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio, είπε στους Financial Times ότι ήταν «ενθουσιασμένος που είχε αυτή τη συνάντηση [με τον Xi]».

Όμως, ενώ ο Xi έκανε μια προσπάθεια να εκφράσει το ανοιχτό καλωσόρισμα της χώρας του στις αμερικανικές επιχειρήσεις, ένας συνδυασμός εντάσεων με την Ουάσιγκτον, μια δύσκολη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και ο ολοένα πιο ισχυρός μηχανισμός εσωτερικής ασφάλειας του Πεκίνου μείωσε τον ενθουσιασμό μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών για μεγάλα στοιχήματα στην Κίνα, αναφέρουν οι FT.

Μια σειρά αμερικανικών εταιρειών έχουν αρχίσει να μαζεύουν τις βαλίτσες τους ή να αλλάζουν δρομολόγιο στις αλυσίδες εφοδιασμού φοβούμενοι ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρήσεις. Ομάδες τεχνολογίας όπως η Airbnb και το LinkedIn έχουν αποσυρθεί από τη χώρα, όπως και οι εταιρείες συμβούλων Gallup και Forrester Research. Ακόμη και η Apple, η οποία στηρίζεται εδώ και καιρό στην κινεζική παραγωγή, έχει αρχίσει να προμηθεύεται παραγγελίες σε χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ.

Επιχειρηματικοί ηγέτες και αναλυτές δήλωσαν ότι δεν περίμεναν η σύνοδος κορυφής του Σι με τον Μπάιντεν να ξεπαγώσει πλήρως τις σχέσεις. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών για την αντιμετώπιση της έκχυσης φαιντανύλης στις ΗΠΑ , αλλά άφησαν πολλά ζητήματα άλυτα, κυρίως τις εντάσεις για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ως μέρος της επικράτειάς της (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ο Myron Brilliant, πρώην επικεφαλής διεθνών σχέσεων για το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι επέστρεφαν στο βιβλίο του να φλερτάρουν την επιχειρηματική κοινότητα για επενδύσεις και να βοηθήσουν στη διαχείριση των δεσμών με την Ουάσιγκτον, «οι καιροί έχουν αλλάξει».

«Η κατώτατη γραμμή είναι ότι οι ηγέτες των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν θέλουν να πιαστούν σε μια παρτίδα σκακιού μεταξύ της Κίνας και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Brilliant. «Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αποστρέφονται τον κίνδυνο [και] το περιβάλλον μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει αυξήσει τον κίνδυνο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα».

Η ολοένα και πιο έντονη κριτική κατά της Κίνας από «γεροδεξιούς» πολιτικούς των ΗΠΑ έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο ένα δυσάρεστο περιβάλλον για τους ηγέτες των επιχειρήσεων. Την Τρίτη, ο Mike Gallagher, πρόεδρος της επιτροπής Κίνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε «ασυνείδητο» το γεγονός ότι τα στελέχη των ΗΠΑ πλήρωναν για να παρευρεθούν στο δείπνο με τον Σι, επικαλούμενος την καταστολή των μουσουλμάνων Ουιγούρων από το Πεκίνο στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας και απαιτώντας μια λίστα. των παρευρισκομένων.

Ένα κινεζο-αμερικανικό στέλεχος σε μια εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται και στις δύο χώρες είπε στους FT ότι η παρουσία του ήταν «κρατικό μυστικό».

Ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός πετροχημικού εργοστασίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη νότια Κίνα, είπε στους δημοσιογράφους το πρωί της Τετάρτης ότι δεν θα παρευρεθεί στο δείπνο.

«Οι σχέσεις της κινεζικής και της αμερικανικής κυβέρνησης θα υποχωρήσουν με τον καιρό», είπε ο Γουντς. «Και οι δύο χώρες είναι πολύ σημαντικές για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων για να μην βρουν κάποια ισορροπία, αν και αυτή η ισορροπία θα αλλάξει».

Ο Shi Yinhong, ειδικός στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας, είπε ότι η ενασχόληση και των δύο κυβερνήσεων με την εθνική ασφάλεια θα θέσει ένα ανώτατο όριο στις σχέσεις. «Εάν τα οικονομικά συμφέροντα συγκρούονται με την εθνική ασφάλεια, η εθνική ασφάλεια θα έχει αναμφίβολα προτεραιότητα», είπε ο Xi.

Ο ολοένα και πιο ισχυρός μηχανισμός εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας έχει εκνευρίσει πολλές ξένες επιχειρήσεις, πραγματοποιώντας επιδρομές στην αμερικανική εταιρεία συμβούλων Bain & Co και κρατώντας πέντε ντόπιους υπαλλήλους στον όμιλο δέουσας επιμέλειας Mintz. Το Πεκίνο έχει επίσης απαγορεύσει τη χρήση των τσιπ του αμερικανικού ομίλου Micron σε υποδομές ζωτικής σημασίας λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ο Μάικλ Χαρτ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, είπε ότι ο έλεγχος του Πεκίνου στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα έστελνε «ανάμεικτα μηνύματα» και ήλπιζε ότι η φιλική ρητορική του Σι θα διαρρεύσει στη γραφειοκρατία.

Δεδομένης της αβέβαιης τροχιάς για την οικονομία της Κίνας, η οποία έχει πληγεί από έναν υποτονικό τομέα ακινήτων και τις αδύναμες εξαγωγές, ο Χαρτ πρόσθεσε ότι ορισμένοι αμερικανικοί όμιλοι παρέμειναν απαισιόδοξοι. Η Κίνα αγωνίστηκε να ξεκινήσει μια ισχυρή ανάπτυξη από τότε που άρει τους ελέγχους της πανδημίας φέτος. Αλλά είπε για πολλές εταιρείες, «η Κίνα εξακολουθεί να είναι μια σημαντική αγορά και κερδοφόρα».

Το Πεκίνο «συνειδητοποιεί ότι ο ιδιωτικός τομέας γίνεται αρκετά νευρικός», δήλωσε η Emily Kilcrease, ειδικός στην τεχνολογία στο think-tank CNAS.

Aντίπαλοι ή εταίροι;

Ενώ ο Σι προσπάθησε να καθησυχάσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο δείπνο, εκτός εάν το Πεκίνο αμβλύνει την πίεση στις πολυεθνικές των ΗΠΑ και σταματήσει να επιβάλλει απαγορεύσεις εξόδου σε ξένα στελέχη , «αυτές οι ανησυχίες από τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επιμένουν παρά τη ρητορική», πρόσθεσε.

Ο Σι είπε στους ηγέτες των επιχειρήσεων στο Σαν Φρανσίσκο: «Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;» Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα βλέπουν η μία την άλλη ως αντίπαλο, προειδοποίησε, «θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, λανθασμένες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο
div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr