Άνοδο του ΑΕΠ που θα αγγίξει το 5% προβλέπει σε ανάλυσή της για φέτος η Εθνική Τράπεζα

Ανάπτυξη που θα αγγίξει το 5% προβλέπει σε ανάλυσή της για φέτος η Εθνική Τράπεζα, προσμετρώντας τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία για τους οικονομικούς δείκτες του διμήνου Απριλίου-Μαΐου 2021 αλλά και τις εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες. Το βασικό σενάριο της τράπεζας ήταν ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει αύξηση το 2021 κατά 4,7%.

Η θετική έκπληξη από τον τουρισμό

Η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ το 2021 μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς  ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 80% σε σχέση με το 2020. Τα έσοδα αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν το 45% του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Η εκτίμηση αυτή, σημειώνουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, είναι εύλογη, βάσει πρώιμων ενδείξεων για υπερδιπλασιασμό της τουριστικής κίνησης από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μετά.

Αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 10% στο δεύτερο τρίμηνο

Εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη της Τράπεζας ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες αφού επαναλειτουργούν οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας και υποχωρεί η αβεβαιότητα. Η ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε προκύπτει από την ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 9,7% τον Απρίλιο.

Η θετική τάση, αναφέρεται στην ανάλυση,  φαίνεται να ενδυναμώνεται περαιτέρω τον Μάιο -βάσει συγκεκριμένων διαθέσιμων δεδομένων που σχετίζονται με την κινητικότητα και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές-, με τον εν λόγω δείκτη να προοιωνίζεται άνοδο του ΑΕΠ περίπου 11% ετησίως και 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς επαναλειτουργούν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και υποχωρεί η αβεβαιότητα.

Η σταδιακή βελτίωση της υγειονομικής εικόνας -μετά την κορύφωση του σφοδρότατου 3ου κύματος της Covid-19 στα μέσα Απριλίου- και η σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών τον Μάιο δίνουν περαιτέρω ώθηση στην εμπιστοσύνη. Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι με την τρέχουσα δυναμική των εμβολιασμών είναι  εφικτή η ανοσοποίηση του 70% του ενήλικου πληθυσμού εντός του τρίτου τριμήνου του 2021.

Διψήφια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Στην ανάλυση αναγνωρίζεται ότι η έντονη ανάκαμψη του ΑΕΠ τον Απρίλιο και τον Μάιο οφείλεται εν μέρει και στην χαμηλή βάση σύγκρισης (τους αντίστοιχους μήνες του 2020 είχαμε την πρώτη καραντίνα) αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια σημαντική βελτίωση ενός μεγάλου αριθμού δεικτών υψηλής συχνότητας. Ειδικότερα:

  • Από τα στοιχεία της Google προκύπτει μια έντονη αύξηση της κινητικότητας, κατόπιν της χαλάρωσης των περιορισμών. Σε ετήσια βάση, η μέση βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 υπερβαίνει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες και μεταφράζεται σε πρόβλεψη για διψήφια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
  • Οι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών αυξήθηκαν σε 82 χιλιάδες τους 4 πρώτους μήνες του 2021 σε σχέση με μείωση 27 χιλιάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2020-, με προσλήψεις κυρίως στους τομείς παροχής υπηρεσιών εστίασης, διαμονής και υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα, τα έκτακτα προγράμματα στήριξης της αγοράς εργασίας που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας αρχίζουν σταδιακά να αποσύρονται. Η εν λόγω απόσυρση ωθεί στην ενεργή αναζήτηση εργασίας και την ταχεία κάλυψη των νέων θέσεων που δημιουργούνται. Εντούτοις, το γεγονός αυτό είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση, προσωρινά, της εικόνας των στοιχείων της έρευνας εργατικού δυναμικού όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους μήνες, καθώς αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων που δεν αναζητούσε εργασία κατά το 2020 επανέρχεται στην αγορά που ανοίγει σταδιακά.
  • Πρώιμα σημάδια αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας έγιναν εμφανή τον Απρίλιο -πριν ακόμη το επίσημο άνοιγμα του τομέα στις 15 Μαΐου-, σε μια περίοδο που οι αρμόδιες αρχές σε βασικές, για την Ελλάδα, τουριστικές αγορές συνέχισαν να συστήνουν την αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό. Ο αρχικός προγραμματισμός πτήσεων από τις κυριότερες αεροπορικές εταιρείες, η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, αλλά και ο υφιστάμενος σχεδιασμός των μεγάλων διεθνών τουριστικών πρακτορείων, προοιωνίζουν τριψήφια αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο, αν και οι τρέχουσες κρατήσεις παραμένουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα του τουρισμού.

Καθαρή και σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος(ESI) για την Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για 3ο συνεχή μήνα, στις 97,9 μονάδες -υψηλό 12 μηνών. Όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς της έρευνας (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές) και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.
  • Οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων ιδιωτικής χρήσηςαυξήθηκαν στις 15 χιλιάδες τον Απρίλιο του 2021, σε σύγκριση με 3 χιλιάδες τον Απρίλιο του 2020 και 18 χιλιάδες τον Απρίλιο του 2019.
  • Ο βιομηχανικός τομέας παρέμεινε ανθεκτικός, με τον ελληνικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση να ανέρχεται σε υψηλό 14 μηνών αποτυπώνοντας την ισχυρότερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο από τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς αυξήθηκαν η τρέχουσα παραγωγή και οι νέες παραγγελίες, ειδικά, από την εγχώρια αγορά.
  • Τα φορολογικά έσοδα επιβεβαίωσαν την ανοδική τάση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,8% ετησίως τον Απρίλιο και κατά 6,2% στο τετράμηνο του 2021, από μέση ετήσια πτώση 15,5% το 2020.
  • Η αξία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο-Μάιο (+20,6% ετησίως) από 11,4% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2021.

Με βάση τις αναλύσεις της ΕΤΕ η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι μικρότερη του 7,5% ετησίως (αρχική εκτίμηση  -9,5% ετησίως) Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου εκτιμάται τώρα ότι θα αυξηθεί -για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο- με ρυθμό 1,0% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr