F-22

Ίσως αγγίζει το όριο της κουραστικής επανάληψης, αλλά μάλλον είναι αναπόφευκτο: το F-35, το πανίσχυρο μαχητικό πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς των ΗΠΑ και συμμαχικών χωρών δέχεται το τελευταίο διάστημα πολλά πυρά.

Τα προβλήματα

Το economico.gr έχει πλειστάκις αναφερθεί στην κριτική που δέχεται το αεροσκάφος: για το τεράστιο κόστος του προγράμματος, για τα προβλήματα που ακόμα παραμένουν άλυτα, για τον ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε και πώς αυτός άλλαξε δραματικά μέσα στο χρόνο, για το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιβραδύνει τις παραγγελίες περιμένοντας το νέο μοντέλο, το Block 4, για το κρίσιμο τεστ που θα επιτρέψει να μπει το αεροσκάφος σε πλήρη παραγωγή και όλο αναβάλλεται, για τους πολιτικούς στο Κογκρέσο που διαρκώς προειδοποιούν ότι σκέφτονται ακόμα και την περικοπή του προγράμματος.

Η Κίνα και η Ρωσία

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Ωστόσο, υπαρκτό είναι και το γεγονός ότι το F-35 σήμερα είναι το πιο σύγχρονο αεροσκάφος παραγωγής που οι ΗΠΑ ένχουν να αντιτάξουν στην Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν αναπτύξει τα δικά τους μαχητικά 5ης γενιάς, το Chengdu J-20 και το Sukhoi Su-57, αντίστοιχα, προβάλλοντας ένα ισχυρό προφίλ έναντι της Ουάσινγκτον και διεκδικώντας θέση στρατιωτικής ισχύος στις παγκόσμιες ισορροπίες.

Η ιστορία του F-22

Τελικά, όμως, η καλύτερη υπερασπιστική γραμμή για τη συνέχιση ως έχει του προγράμματος του F-35 δεν προέρχεται από το εξωτερικό, αλλά από το εσωτερικό των ΗΠΑ και ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο, όπως και το τρέχον, αντιμετώπισε τεράστια κριτική όσο «έτρεχε» και τελικά περιορίστηκε δραματικά: ο λόγος για το περίφημο F-22, το πρώτο -και κατά πολλούς καλύτερο- μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που κατασκευάστηκε ποτέ.

Υπερσύγχρονο και…

Όταν το F-22 έκανε την πρώτη πτήση του το 1997 ακόμα και η ιδέα των μαχητικών 5ης γενιάς ήταν απλώς μια αχνή σκέψη στο μυαλό των στρατιωτικών ηγεσιών του κόσμου. Κι όμως, εκείνη την ώρα, είχαν μπροστά τους ένα οπλικό σύστημα τόσο εξελιγμένο που, μόλις το Κογκρέσο συνειδητοποίησε πόσο, απαγόρευσε την εξαγωγή του για λόγους εθνικής ασφαλείας. Το F-22 ήταν ένα μαχητικό που ερχόταν από το μέλλον, «αόρατο» υπερευέλικτο, υπερταχύ χωρίς καν χρήση μετάκαυσης, με εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και τεράστιες δυνατότητες μάχης.

…Πανάκριβο

Επίσης, ήταν πανάκριβο: το κόστος μονάδας έφθανε τα 150 εκατομμύρια δολάρια και το ωριαίο κόστος πτήσης τις 60.000 δολάρια. Το κόστος του προγράμματος ήταν τόσο μεγάλο που οι ΗΠΑ αποφάσισαν το 2010 να σταματήσουν την παραγωγή του, περιοριζόμενες στα 187 F-22 από 750 που προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα, ενώ ο τότε υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, παρότι θεωρείται ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς -δεν είναι τυχαίο ότι ο Ομπάμα τον κράτησε στη θέση του, παρότι τον είχε διορίσει ο Τζορτζ Μπους ο Νεώτερος- είχε δηλώσει ότι το F-22 δεν αφορούσε τον μετα-ψυχροπολεμικό κόσμο.

Η νέα πραγματικότητα

Και μετά ήλθε το J-20 και το Su-57 και ξαφνικά οι ΗΠΑ βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα: οι βασικοί ανταγωνιστές τους είχαν αποκτήσει μαχητικά 5ης γενιάς και ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα και το δικό τους απόθεμα ήταν περιορισμένο. Κάποιοι ζήτησαν να εξεταστεί αν είναι εφικτό να επαναλειτουργήσει η γραμμή παραγωγής των F-22, ωστόσο, η Αεροπορία εκτίμησε ότι το κόστος ήταν απλώς απαγορευτικό, καθώς θα έφθανε τα 50 δισ. δολάρια και το κόστος κάθε αεροσκάφους θα ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια.

Το «πάθημα» των F-22

Στην ουσία, για να επιστρέψουμε στα F-35, το «πάθημα» των F-22, ουσιαστικά λύνει τα χέρια όσων επιμένουν ότι, παρά το κόστος και τα προβλήματα, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί: καλύτερα να έχεις τα μαχητικά 5ης γενιάς που χρειάζεσαι παρά να αναρωτιέσαι τι θα συμβεί αν τα χρειαστείς και δεν σου φθάνουν. Και, με τις εντάσεις στην Άπω Ανατολή να αυξάνονται, το F-35 ίσως είναι το οπλικό σύστημα που θα γύρει την πλάστιγγα σε μια -απευκταία- σύγκρουση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr