Ευρώπη: Οσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο λιγότεροι οι θάνατοι

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας χτυπά με σφοδρότητα την Ευρώπη, καθημερινά καταρρίπτονται νέα ρεκόρ κρουσμάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί με τραγωδία έως το τέλος του χειμώνα εάν δεν ανακοπεί η σημερινή τάση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η λίστα των θυμάτων του κοροναϊού, με βάση τους τρέχοντες ρυθμούς και δεδομένα, μπορεί να φθάσει και σε επιπλέον μισό εκατομμύριο μέσα στον χειμώνα σε 53 χώρες της ευρωπαίκής ηπείρου – αριθμός, που μεταφράζεται σε 500 θανάτους σε καθημερινή βάση για τους επόμενους τρεις μήνες.

Οσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο λιγότεροι οι θάνατοι

Η ένταση αυτής της επαπειλούμενης τραγωδίας δεν είναι ίδια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό των εμβολιασμένων σε κάθε χώρα αποδεικνύεται καθοριστικό: από όλα τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού τόσο χαμηλότεροι είναι οι δείκτες κρουσμάτων και θανάτων και το αντίστροφο.

Είναι ενδεικτικό ότι, στην Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία του ECDC έως τις 8 Νοεμβρίου τους λιγότερους θανάτους στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων εμφανίζουν οι δύο χώρες της Ιβηρικής: Η Ισπανία κατέγραψε σχεδόν 8 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία περίπου 7, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται σε πάνω από 80% και 85% αντιστοίχως και είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Όσο για τη Μάλτα, όπου έχει εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, βρίσκεται στην καλύτερη θέση, με τους λιγότερους θανάτους σε όλη την Ευρώπη– μόλις 3,88 ανά εκατομμύριο.

Τραγωδία σε Βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη

Διαμετρικά αντίθετη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική. Σε Βουλγαρία και Ρουμανία – όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι λίγο πάνω από το 20% και το 30% αντιστοίχως –η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά . Η Βουλγαρία, μάλιστα, η οποία έχει πληθυσμό αρκετά μικρότερο από την Ελλάδα (7 εκατομμύρια) ανέφερε 334 θανάτους μόνο την Δευτέρα.

Το σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο, όπως φαίνεται από τη συσχέτισή του με τους θανάτους, στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία (παρ΄ότι ξεπερνά το 50% και στις τρεις), κυρίως όμως στην Κροατία και τη Σλοβακία, όπου είναι λίγο πάνω από το 40%.

ECDC: Ένατη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει την ένατη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, με βάση τον αριθμό των θανάτων από Covid ανά εκατομμύριο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, και βρίσκεται αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων.

Ενδεικτικά, από τα στοιχεία του ECDC προκύπτει ότι οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχουν ως εξής:

  • Ρουμανία 314,52 (ποσοστό εμβολιασμού 32,1%)
  • Βουλγαρία 303,33     (21,4%)
  • Λετονία 249,6    (52,1%)
  • Λιθουανία 176,22  (59,7%)
  • Κροατία   119,07     (42,9%)
  • Εσθονία   111,68 (58%)
  • Ουγγαρία  86,26   (58,4%)
  • Σλοβενία   72,16    (54,3%)
  • Ελλάδα    65,47     (59,2%)
  • Σλοβακία   72,16   (54,3%)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr