δομικές αλλαγές στην οικονομία

Του Κώστα Μποτόπουλου 

Όσο τρενάρει η πανδημία, η αβεβαιότητα και οι συνέπειές της, τόσο εμφανίζονται, επείγουν και δυσκολεύουν τα διλήμματα στο πολιτικό και το οικονομικό πεδίο. Δεν είναι άλυτα. Αλλά και δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.

  • Αν θέλουμε η «μετά την πανδημία οικονομία» να στηθεί σε υγιέστερες από πριν βάσεις, θα πρέπει να ληφθούν και πολιτικά και ρυθμιστικά και εποπτικά μέτρα και να πάψουν να θεωρούνται ιερές πολλές «αγελάδες» της κλασικής αλλά και της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας και πράξεις (φορολογία, ανισότητες, ρόλος κράτους, κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών).

Όλα αυτά τα ζητήματα, και οι κατηγορίες ζητημάτων, έχουν εφαρμογή και αναμένουν απαντήσεις και στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και του προέδρου της, το ακορντεόν των μέτρων κατά της πανδημίας, η βεβαιότητα της ύφεσης και η ανάγκη προσαρμογής, η αβαθής και στηριγμένη σε λίγα δυνατά χαρτιά οικονομία, οι σαθρές δημόσιες και διοικητικές δομές, οι διαρκώς αναβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις –όλα είναι μπροστά μας και μπροστά στην κυβέρνηση.

Η προτεραιότητα αντιμετώπισης της πανδημίας θα ήταν μέγα λάθος να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων σε όλα αυτά τα ναρκοθετημένα αλλά απαραίτητα για την ανάκαμψη πεδία.

(Απόσπασμα από την τακτική ανάλυση του Κώστα Μποτόπουλου στη στήλη “Τα Θεσμικά της Οικονομίας”Διαβάστε όλη την ανάλυση ΕΔΩ)

Πηγή: economico.gr