Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία, βλέποντας τα δύσκολα με Ε.Ε. και ΗΠΑ, μοιάζει να έχει στρέψει την προσοχή της προς τη Ρωσία, φαίνεται ότι η Άγκυρα προσπαθεί να παίξει «σε διπλό ταμπλό», προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες με όλους.

Έτσι, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το ταξίδι του στο Σότσι και τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η θέση της Άγκυρας σχετικά με το ζήτημα της Κριμαίας δεν έχει αλλάξει.

«Δεν αλλάζει η θέση μας»

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία κινούνται θετικά και θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφή με τη Ρωσία και στην επόμενη φάση» είπε ο Τσαβούσογλου. Ωστόσο, σημείωσε ότι «επιβεβαιώσαμε ότι η θέση μας σχετικά με την Κριμαία δεν έχει αλλάξει» που σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντιμίτρι Πέσκοφ, δεν έκρυψε και πολύ καλά τη δυσφορία της Ρωσίας για τη στάση της Τουρκίας στο κρίσιμο θέμα της Κριμαίας, παρά το γεγονός ότι κι αυτός μίλησε με θετικό τρόπο για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

«Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε υπομονετικά…»

«Υπάρχουν διαφορές στις σχέσεις μας και η Κριμαία είναι μια από αυτες, μια μεγάλη διαφορά, όπου έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις. Θα συνεχίσουμε υπομονετικά να εξηγούμε στους Τούρκους συνομιλητές μας τις αταλάντευτες θέσεις μας για την χερσόνησο της Κριμαίας» είπε ο Πέσκοφ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πίσω από την άρνηση της Άγκυρας για την Κριμαία, κρύβονται μυστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, η οποία, άλλωστε, δεν έχει και ιδιαίτερες σχέσεις με την Ουκρανία, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Ρώσους κατοίκους της περιοχής, που αποσχίσθηκαν από την Ουκρανία.

«Φιλοδοξίες»

Συγκεκριμένα, ο Γιούρι Γκίμπελ, εκπρόσωπος νομοθετικού σώματος της Κριμαίας, είπε ότι η Τουρκία τηρεί τη στάση αυτή, επειδή έχει «φιλοδοξίες» για την περιοχή, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει ποιές είναι αυτές. Τόνισε, δε, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή εδάφος της.

Η εξήγηση του Γκίμπελ ενδεχομένως να έχει βάση, καθώς η Τουρκία έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Κριμαία αποτελεί και έναν σημαντικό εμπορικό θαλασσιο κόμβο.

Πληροφορίες: AMN

Πηγή: economico.gr