Όπως είναι ήδη γνωστό, από τον Ιούλιο του 2019 η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα του stealth μαχητικού 5ης γενιάς των ΗΠΑ, του F-35. Αιτία για την αποβολή ήταν η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400, για την οποία οι ΗΠΑ ήδη επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία.

Από τότε, η Άγκυρα «ψάχνεται» για να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών μαχητικών τύπου Su-35 αλλά και των 5ης γενιάς Su-57.

«Πάγος» προς το παρόν

Ωστόσο, πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, φάνηκε, με δηλώσεις του, να «παγώνει» το ζήτημα της αγοράς των Su-35, τα οποία είναι μαχητικά 4++ γενιάς, χωρίς, πάντως, να αποκλείει οριστικά μια τέτοια κίνηση από την Άγκυρα.

«Η απόκτηση των Su-35 από τη Ρωσία βρίσκεται στην ατζέντα μας. Αλλά δεν έχουμε πρόθεση να αντικαταστήσουμε το ένα αεροσκάφος (σ.σ. το F-35) με ένα άλλο», είπε ο Ντεμίρ σύμφωνα με το CNN Turk. «Ο βασικός μας στόχος παραμένει το εγχώριο πολεμικό αεροσκάφος. Θα κάνουμε ό,τι είναι σύμφωνο με τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε.

Ελπίδα επιστροφής

Οι δηλώσεις Ντεμίρ, σύμφωνα με αναλυτές, δείχνουν μια σειρά από πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η Τουρκία ελπίζει ακόμα ότι σε κάποια φάση στο εγγύς μέλλον οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις και ότι η χώρα θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35, για τα οποία συνεχίζει να κατασκευάζει εξαρτήματα, παρά την αποβολή.

Το δεύτερο είναι ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να τραβήξει κι άλλο το σχοινί στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις για τους S-400 και θα υπήρχε ακόμα και ζήτημα ρήξης, αν η Τουρκία αγόραζε και μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, απομακρυνόμενη κι άλλο από το ΝΑΤΟ.

Το «όνειρο» του Ερντογάν

Όσον αφορά στην αναφορά του Ντεμίρ για «εγχώριο πολεμικό αεροσκάφος», εκτιμάται ότι αναφέρεται στο «όνειρο» του Ερντογάν, για ένα μαχητικό 5ης γενιάς, το T-FX το οποίο βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης από το 2011 και σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του το 2023.

Αν και η τουρκική αεροναυτική εταιρεία (ΤΑΙ) έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την βρετανική ΒΑΕ και έχει συζητήσει και με ρωσικές εταιρείες για τους κινητήρες του T-FX, αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την ολοκλήρωση του σχεδίο, κυρίως λόγω υψηλού κόστους ανάπτυξης ενός τέτοιου μαχητικού.

Πηγή: economico.gr