Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών ειδικών σε ζητήματα που εκτείνονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Στρατηγική, μέχρι το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η ίδια συνάντηση προκάλεσε ανησυχία στην Τουρκία.

Ο λόγος; Η συνάντηση αυτή αφορούσε τα λεγόμενα «ρομπότ-δολοφόνους», μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε στατιωτικές αποστολές και, κάνοντας χρήση υψηλής τεχνολογίας και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, ουσιαστικά δρουν αυτόνομα, αποφασίζοντας τα ίδια για το τρόπο δράσης κατά των αντιπάλων τους.

Η επίσημη ονομασίας τους είναι Θανατηφόρα Αυτόνομα Οπλικά Συστήματα και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο και, σύμφωνα με αναφορές που έχει δεχθεί ο ΟΗΕ, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές συρράξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Συζήτηση για περιορισμούς

Φέτος, για πρώτη φορά, η πλειονότητα των 125 χωρών-μελών της συμφωνίας για Συγκεκριμένα Συμβατικά Όπλα ζήτησε τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα να ελέγχθούν, να τεθούν κανονισμοί στη χρήση τους, ή ακόμα και να απαγορευτούν. Ρωσία και ΗΠΑ διαφώνησαν με τη θέση αυτή, ενώ η συζήτηση δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα.

Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα -τα οποία δεν είναι τα drones που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για διάφορα χτυπήματα, καθώς ελέγχονται από ανθρώπους χειριστές- αφορούν σε αυτόνομα συστήματα, τα οποία δεν ελέγχονται από ανθρώπους, αλλά αφ’ ης στιγμής μπουν στη μάχη, δρουν από μόνα τους με βάση τους «εγκεφάλους» τους.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα συστήματα αυτά αποτελούν μεγάλη… ευκολία, καθώς δεν διακινδυνεύονται ζωές στρατιωτών και, ταυτόχρονα, μπορούν να λάβουν ταχύτερα αποφάσεις από έναν άνθρωπο σε συνθήκες μάχης. Επίσης, αν αρχίσουν να παράγονται μαζικά, το κόστος τους θα είναι σχετικά μικρό.

Μείζονα ζητήματα ηθικής

Από την άλλη, τέτοια όπλα εγείρουν σοβαρά ζητήματα ηθικής, καθώς πλέον μηχανές καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει σε μια πολεμική σύγκρουση, αλλά και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορούν να ξεχωρίσουν ένοπλους μαχητές από άοπλους πολίτες.

Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα όπλα αυτά θα αυξήσουν δραματικά την πιθανότητα σύρραξης, καθώς όποιοι τα έχουν θα μπορούν να επιτίθενται με μεγαλύτερη ευκολία σε αντιπάλους, καθώς δεν θα τίθεται ζήτημα κόστους ζωής στρατιωτών ή και επανδρωμένων οπλικών συστημάτων, όμως μαχητικά και άρματα μάχης.

Ρωσία και ΗΠΑ, που αναπτύσσουν τέτοια συστήματα, από τη μία ζητούν η οιαδήποτε απόφαση για περιορισμούς να είναι ομόφωνη και από την άλλη ισχυρίζονται ότι το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές. Ωστόσο, οι κορυφαίοι στρατιωτικοί επιμένουν ότι προς το παρόν τα «ρομπότ-δολοφόνοι» δεν μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Γιατί, όμως, η όλη συζήτηση ανησυχεί την Τουρκία; Διότι, μέχρι στιγμής είναι η μοναδική χώρα που φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιήσει σε πραγματικές συνθήκες μάχης τέτοιου είδους όπλα. Οι υπάρχουσες καταγγελίες αναφέρουν ότι ένα drone, το Kargu-2, χρησιμοποιήθηκε στη Λιβύη, ενώ αντίστοιχα όπλα χρησιμοποιήθηκαν και στο Ναργκόρνο Καραμπάχ.

Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά τα τελευταία χρόνια σε τεχνολογίες drones, τα οποία και επιδιώκει όχι μόνο να χρησιμοποιεί η ίδια, αλλά και να εξάγει σε τρίτες χώρες, οπότε, η οιαδήποτε έρευνα σχετικά με αυτόνομα οπλικά συστήματα ή -πολύ περισσότερο- ο περιορισμός τους προκαλεί πρόβλημα στα σχέδια της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr