Γιατί η υποψηφιότητα Παπανδρέου φέρνει σκληρή πόλωση στο ΚΙΝΑΛ

Το σύνθημα για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι «Νέα Αλλαγή» – η πολιτική διασκευή του ιστορικού συνθήματος του 1981.

Το πολιτικό του στίγμα είναι καθαρά αντιδεξιό: «Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή… Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση», δήλωσε.

Και η προγραμματική του ατζέντα είναι, επίσης καθαρά, η προοδευτική διακυβέρνηση: Να γίνει η παράταξη «καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης», δήλωσε επίσης παραπέμποντας ευθέως στο προσκλητήριο Τσίπρα. Στελέχη που βρίσκονται κοντά του πάντως τόνιζαν πως η «προοδευτική διακυβέρνηση» έχει ως προϋπόθεση την διεύρυνση της απήχησης της «δημοκρατικής παράταξης».

Οι συμβολισμοί και η σκληρή πόλωση στο ΚΙΝΑΛ

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι συμβολισμοί, όσο και το πολιτικό πλαίσιο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του προεξοφλούν μια σκληρή, έως και μετωπική σύγκρουση για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ειδικά μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κινείται στην ακριβώς αντίθετη γραμμή – ορίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «υπαρξιακό αντίπαλο» του ΚΙΝΑΛ.

Διαγράφεται, δηλαδή, μια εκλογική αναμέτρησης βαθιάς πόλωσης, στην οποία παραμένει άγνωστο εάν θα αντέξουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι – ειδικά, οι παπανδρεϊκών καταβολών Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης.

Επί του παρόντος πάντως όλοι – πλην Κεγκέρογλου – δηλώνουν πως συνεχίζουν, σήμερα το απόγευμα στις 6 τελειώνει η προθεσμία για την υποβολή των 5.000 υπογραφών στην Επιτροπή Δεοντολογίας, και άπαντες υποστήριζαν χθες πως τις έχουν. Πλην Παπανδρέρου, ο οποίος δεν τις χρειάζεται διότι θα καταθέσει υψηλό αριθμό δηλώσεων στήριξης από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι πληροφορίες χθες έλεγαν ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι ψήφοι περίπου 80 μελών της Κεντρικής Επιτροπής – δηλαδή, ποσοστό άνω του 27% και πολλαπλάσιο του ελάχιστου 15% που απαιτεί το καταστατικό του κόμματος.

Χθες το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας στο Ιδρυμα Παπανδρέου, έγινε και η πρώτη άτυπη σύσκεψη των στενώ συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού με παρόντες τους Δημήτρη Ρέππα, Πέτρο Λάμπρου,  Μιχάλη Καρχιμάκη, Φίλιππο ΣαχινίδηΓιώργο ΠεταλωτήΑφροδίτη ΠαπαθανάσηΘανάση ΠαπαγεωργίουΤόνια Αντωνίου και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.

Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ 

Εχει ενδιαφέρον ότι το κλίμα για την υποψηφιότητα Παπανδρέου ήταν θετικό και σε μια παράλληλη συνεδρίαση που γινόταν χθες το απόγευμα – εκείνη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις πληροφορίες, παρουσία του Αλεξη Τσίπρα, οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ συζητήθηκαν αρκετά και το κλίμα που αποτυπώθηκε από την πλειοψηφία εμπεριείχε εμφανή ικανοποίηση.

Εν ολιγοις, το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Παπανδρέου περιγράφεται από την εκτίμηση ότι «τώρα πια αποκτά ρεαλιστική υπόσταση η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr