Λοβέρδος ΚΙΝΑΛ

Λέει πως στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν θα κάνει πίσω «ούτε για να πάρει φόρα», υποστηρίζει ότι «το ΚΙΝΑΛ θα ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ», και βάζει τον εκλογικό πήχη τουλάχιστον στον διπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος – «για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας», όπως διαμηνύει ο ίδιος.

Η διακήρυξη της 16ης Ιουνίου και το προσκλητήριο Λοβέρδου

Πως μπορεί να τα πετύχει όλα αυτά ο Ανδρέας Λοβέρδος; Μια πρώτη απάντηση θα δώσει ο ίδιος την επόμενη Τετάρτη, 16 Ιουνίου, με την παρουσίαση της «διακήρυξης αρχών και θέσεών του» – μιας διακήρυξης, στην οποία ο ίδιος ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δίνει χαρακτήρα προσκλητηρίου σε «πανστρατιά».

Όπως λένε συνομιλητές του Ανδρέα Λοβέρδου το προσκλητήριο αυτό θα απευθύνεται σε «11.000.000 Έλληνες».

Θα καλέσει «όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες να τους ξανακούσουν, να τους κρίνουν αυστηρά, να έρθουν κοντά τους και να ενισχύσουν τη φωνή τους, όλες τις δυνάμεις που πλαισίωσαν την Ελιά, την Δημοκρατική Παράταξη, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής να παλέψουν για το μέλλον της Ελλάδας και του κόμματος, όλους τους πολίτες που ήταν μαζί τους στο παρελθόν, που έδωσαν μάχες στη Βουλή, που αγωνίστηκαν στην αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό να δώσουν και πάλι το παρόν, όλους τους πολίτες, που δεν εγκατέλειψαν την πιο ιστορική παράταξη της Ελλάδας, που βρέθηκαν μαζί στις τραγικές μέρες του 2010, του 2012, του 2015-19 και κράτησαν ψηλά τη σημαία τους,  να ανασυντάξουν το κόμμα και να το φέρουν ξανά στο προσκήνιο».

Το μήνυμα προς τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Πρακτικά, το προσκλητήριο Λοβέρδου απευθύνεται στα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε όσους ενδεχομένως σκέφτονται να επιστρέψουν στην παράταξη. Στον συμβολισμό αυτό στόχευε και όταν, στην πρόσφατη εκδήλωση που έκανε για την εξωτερική πολιτική, συμπεριέλαβε ως συντονιστή τον Γιάννη Δατσέρη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλει ακόμη να «ζυγίσει» την επιρροή που έχει η πρότασή του για  «επιστροφή του ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ» – μια πρόταση, που αντιμετωπίζεται μεν με σκεπτικισμό από πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά κατά τις εκτιμήσεις συνομιλητών του προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στην βάση.

Πέραν αυτού, η διακήρυξη θα αποτελεί την σύνοψη του στρατηγικού πλαισίου της υποψηφιότητας Λοβέρδου και θα απαντά καίρια ερωτήματα, Για παράδειγμα, κεντρικό της σημείο θα αποτελεί η ακύρωση του ερωτήματος «με ποιους θα πάτε;», που συχνά απευθύνεται δημόσια στα κεντροαριστερά στελέχη. Ως στρατηγική προϋπόθεση ο πρώην υπουργός θέτει την αύξηση των ποσοστών, θεωρώντας πως αν αυτά δεν ανέβουν, η συγκεκριμένη συζήτηση δεν έχει νόημα.

Ο Λοβέρδος έχει “ρεύμα” στις δημοσκοπήσεις 

Γιατί ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε τον συγκεκριμένο χρόνο γι αυτή την, κομβική ως προς την υποψηφιότητά του, πρωτοβουλία;

Αφενός, διότι θέλει να προλάβει τους συνυποψηφίους του στην κατάθεση της πρότασης για την πορεία του κόμματος, όταν οι εκλογές προκηρυχθούν και επισήμως. Αφετέρου, διότι θέλει να κεφαλαιοποιήσει το «ρεύμα» και την εσωκομματική πρωτιά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μπορεί να άφησε δημόσιες αιχμές για την αξιοπιστία τους, όμως όλες οι τελευταίες μετρήσεις για την εσωκομματικη κούρσα του ΚΙΝΑΛ δείχνουν σταθερή πρωτιά Λοβέρδου καθώς και αίτημα αλλαγής ηγεσίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Οpinion Poll, αυτό που καταγράφεται είναι ένας μεγάλος πολιτικός ζωτικός χώρος, ο οποίος δύναται να αποκτήσει δυναμική αναλόγως και της συμμετοχής που θα υπάρχει στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Χαρακτηριστική εδώ είναι η πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll η οποία μεταξύ άλλων δείχνει:

  • Το 54% της κοινής γνώμης, το 65% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 75% όσων σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας.
  • Η υποψηφιότητα Λοβέρδου έχει ευρύ προβάδισμα τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και  στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές με ποσοστά 27,3%, 37,1% και 38,8% αντίστοιχα.

Αυτή την δυναμική θα επιδιώξει να ενισχύσει περαιτέρω ο Ανδρέας Λοβέρδος με την διακήρυξη της 16ης Ιουνίου, την οποία στην συνέχεια θα θέσει και σε άτυπη δημόσια διαβούλευση με την βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr