απονομή συντάξεων

Μέχρι τέλους Οκτώβριου θα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά για όσους πήραν σύνταξη μετά το 2016, ενώ θα καταβληθούν και οι αυξήσεις που προβλέπει ο νομός Βρούτση» όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη Οκτώβριου θα έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά στη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων προ του 2016 και θα παραμείνουν για τον Νοέμβριο κάποιες δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων, αλλά και κληρονόμων.

Με καθυστέρηση δύο ετών 

Ειδικότερα – σύμφωνα με πληροφορίες – με μεγάλη καθυστέρηση δύο ετών (!) ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να δώσει τέλος στο σίριαλ της πληρωμής αυξήσεων και αναδρομικών, που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αυξήσεων στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις, ως εξής:

Με τις συντάξεις Οκτωβρίου

▪ Στα τέλη Σεπτεμβρίου (από 24/9) – με τις συντάξεις του Οκτωβρίου – σχεδιάζεται να πληρωθούν τις αυξήσεις οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Αφορά 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016). Σε διαφορετική πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Οσοι πάρουν αύξηση (μικρή ή μεγάλη) σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν και την παλαιά τους σύνταξη καθώς θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά που πήραν στον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Αντίθετα, όσοι πάρουν αύξηση μικρότερη της προσωπικής διαφοράς θα έχουν έμμεσο κέρδος ότι θα έχουν κατεβάσει σημαντικά την προσωπική διαφορά, ώστε να τη μηδενίσουν στον επόμενο γύρο αυξήσεων που βάσει νόμου ξεπαγώνουν από την 1/1/ 2023. Εξάλλου στο τέλος Οκτωβρίου – με τις συντάξεις του Νοεμβρίου – σχεδιάζεται να λάβουν τα αναδρομικά οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.

Με τις συντάξεις Νοεμβρίου

▪ Στα τέλη Οκτωβρίου – με τις συντάξεις Νοεμβρίου – σχεδιάζεται να πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά οι νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τον Οκτώβριο του 2019. Πρόκειται για την πλέον αδικημένη ομάδα συνταξιούχων. Αυτή η κατηγορία δεν έχει λάβει ακόμη τις αυξήσεις και αναδρομικά, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος Βρούτση. Τονίζεται ότι η αναδρομικότητα «τρέχει» από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή πριν από 24 μήνες από τη σχεδιαζόμενη καταβολή.

Ετσι δημιουργείται το παράδοξο ότι ενώ ισχύει ο νόμος Βρούτση (με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019), η κατηγορία αυτή των χιλιάδων συνταξιούχων λαμβάνει ακόμη και σήμερα συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες και φυσικά χωρίς αναδρομικά εδώ και 23 μήνες!

Με εμβόλιμη πληρωμή

▪ Στις 15 Οκτωβρίου με εμβόλιμη πληρωμή, σχεδιάζεται να λάβει τα αναδρομικά μερίδα των 29.039 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν έλαβαν τις παροχές τους προηγούμενους μήνες γιατί αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επανυπολογισμού. Oι πρώτοι από τους 29.039 που θα λάβουν τα αναδρομικά θα είναι οι κληρονόμοι των θανόντων μετά τον Οκτώβριο του 2019, για τους οποίους θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Σε εκκρεμότητα δύο ακόμα πακέτα αναδρομικών

Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται δύο (ακόμη) πακέτα αναδρομικών. Αυτά είναι:

Τα αναδρομικά που – εκτός απροόπτου – θα επαναβεβαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπό έκδοση πιλοτική του απόφαση – εντός του φθινοπώρου (ενδέχεται και εντός του Σεπτεμβρίου) – όσον αφορά επιστροφές 11 μηνών από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που δεν πληρώθηκαν στους συνταξιούχους, όπως έγινε με το 11μηνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται και τα δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα οποία δεν επιστράφηκαν παρότι και για αυτές τις παροχές οι συνταξιούχοι περίμεναν να πληρωθούν ένα εφάπαξ ποσό (τα δώρα μιας χρονιάς) λόγω αντισυνταγματικότητας. Το 11μηνο των επιστροφών είναι για το διάστημα περικοπών από 11 Ιουνίου 2015 (που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ) μέχρι 12 Μαΐου 2016.

Η ημερομηνία ορόσημο για τα αναδρομικά του δημοσίου

Οι διεκδικήσεις και οι ελπίδες 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου περνούν από την 15η Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η νέα ημερομηνία – ορόσημο για τα αναδρομικά. Τ

ότε, το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόκειται να κρίνει, οριστικά και αμετάκλητα, την «τύχη» των αναδρομικών, αποδεχόμενο ή απορρίπτοντας, ανάλογα εάν θα είναι θετική ή αρνητική η απόφαση που θα ληφθεί, τις αιτιάσεις των συνταξιούχων. Μια δίκη που θα πραγματοποιηθεί από την Μείζονα Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί το τοπίο και να ξεκαθαρίσουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

30.000 συντάξεις τον μήνα

Οσον αφορά την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, ο Χατζηδάκης τόνισε ότι στόχος του είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να εκδίδονται 30.000 συντάξεις κάθε μήνα ώστε μέσα στους επομένους μήνες το πρόβλημα να επιλυθεί πλήρως. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν σημαντικά οι 3.600 δικηγόροι και λογιστές που έχουν κάνει αίτηση να πιστοποιηθούν για την έκδοση συντάξεων, οι οποίοι τώρα εκπαιδεύονται και από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν το έργο τους.

Ο Χατζηδάκης επεσήμανε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος των συντάξεων φτάνει τα €16 δισ. τον χρόνο.

Χαρακτήρισε τεράστιο θέμα την εξυπηρέτηση των πολιτών και εκτίμησε ότι τα ζητήματα που υπάρχουν θα λυθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555 και του υποστηρικτικού γραφείου που ξεκινά να λειτουργεί σε λίγες μέρες και το οποίο συγκεντρώνει τα ερωτήματα των πολιτών και θα τα απαντά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Διευκρίνισε πως ισχύουν κανονικά οι δόσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν στην Εφορία ενώ για την ανεργία ανέφερε ότι τον Ιούνιο οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 100.000 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr