Μπορεί το επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ και οι διάφοροι τύποι του να είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές οπλικό σύστημα στον κόσμο, ωστόσο -εκτός από παράνομες χρήσεις- δεν έχει βρει επισήμως το «δρόμο» του στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θέλουν… Καλάσνικοφ

Γι’ αυτό και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο αμερικανικός Στρατός με επίσημη ανακοίνωσή του αναζητά προσφορές για την προμήθεια τυφεκίων Καλάσνικοφ τύπου AK-74, τα οποία μπορούν να είναι κατασκευασμένα είτε στη Ρωσία είτε σε άλλες χώρες που έχουν άδεια παραγωγής και έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα τυφέκια τύπου AK-74 πρέπει να έχουν σταθερό κοντάκι και να έχουν κάννη περίπου 16 ιντσών, με διαμέτρημα 5.45 x 39 χιλιοστών.

Επίσης αναφέρεται ότι μαζί με τα τουφέκια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τέσσερις ατσαλένιοι γεμιστήρες, ένα κιτ καθαρισμού, ένας αορτήρας και ένα εγχειρίδιο χρήσης του όπλου στην αγγλική γλώσσα. Όσοι ενδιαφερθούν θα πρέπει να αναφέρουν την χώρα προέλευσης – κατασκευής των AK-74, καθώς «τα οπλικά συστήματα ενδιαφέροντος είναι αυτά που ακολουθούν την σχεδίαση τυφεκίων από τη Ρουμανία (π.χ. την παραλλαγή τυφεκίου γνωστή και ως PA md. 86), τη Ρωσία (π.χ. AK-74) και την Ανατολική Γερμανία (π.χ. MPi AK74). Τα όπλα που κατασκευάζονται αλλού είναι επίσης επιθυμητά με την προϋπόθεση ότι τηρούν το πρότυπο του AK-74».

Οι λόγοι του ενδιαφέροντος

Επίσημη εξήγηση για το αίτημα του Στρατού των ΗΠΑ σχετικά με τους λόγους που επιθυμεί να προμηθευτεί τυφέκια Καλάσνικοφ τύπου AK-74 δεν δίνεται και ούτε και αναμένεται. Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν ότι ο αμερικανικός Στρατός διατηρεί μεγάλο απόθεμα σε οπλισμό ξένης κατασκευής προκειμένου να πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις και προσομοιώσεις με «εχθρικές δυνάμεις» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα εν λόγω όπλα. Επίσης, δεν αποκλείεται αυτός ο οπλισμός να χρησιμεύει και στην εκπαίδευση μαζί με ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.

Μια τρίτη εκδοχή αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη βοήθεια που η Ουάσινγκτον παρέχει στο Κίεβο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι ο αμερικανικός Στρατός ενδέχεται να επιδιώκει να αγοράσει μαζικά ΑΚ-74 και στη συνέχεια να τα παραδώσει στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες είναι πλήρως εξοικειωμένες με όπλα ρωσικής κατασκευής και δεν χρειάζεται να χάσουν χρόνο στην εκπαίδευσή τους. Το ίδιο ισχύει και με τα πυρομαχικά για τα τουφέκια αυτά, ενώ σε γενικές γραμμές τα Καλάσνικοφ θεωρούνται απλά όπλα στον τομέα του καθαρισμού και της συντήρησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr