ΗΠΑ τελεσίγραφο

Παρά το γεγονός ότι η ουκρανική κρίση έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα επάνω της, φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον δεν ξεχνά τα σχέδιά της για τον ΙνδοΕιρηνικό και την Κίνα.

Έτσι, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη στην Αυστραλία για να συναντηθεί με τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού προκειμένου να εδραιώσουν τη συμμαχία τους μπροστά στην άνοδο της ισχύος της Κίνας. Ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει επί δύο ημέρες σε συναντήσεις της Quad, της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, ελπίζοντας να ενισχύσει τις σχέσεις τους προκειμένου οι χώρες αυτές να αποτελέσουν ανάχωμα στην επιθυμία της Κίνας για οικονομική και στρατιωτική ηγεμονία στην περιοχή.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι «στο επίκεντρο» των ανησυχιών των ΗΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υπογράμμισε όμως ότι η Ουάσινγκτον θα παραμείνει «κεντρικός άξονας» στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού απέναντι στις φιλοδοξίες της Κίνας, παρά τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια των τελευταίων ετών και τώρα στην κεντρική Ευρώπη.

Έμφαση στην περιοχή

«Ο κόσμος είναι τεράστιος. Τα συμφέροντά μας είναι παγκόσμια και γνωρίζετε πολύ καλά ότι δίνουμε έμφαση στις περιοχές της Ασίας- Ειρηνικού και Ινδίας- Ειρηνικού», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο αεροπλάνο. «Προσδίδουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό το θέμα και για τον λόγο αυτό μεταβαίνουμε στην Αυστραλία», πρόσθεσε. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να ενισχύσει τη συμμαχία αυτή, η οποία αρχικά αφορούσε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας προτού επεκταθεί σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Το μήνυμα που θα μεταφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, κ.Μπλίνκεν, στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού είναι ότι οι συμμαχίες μας είναι αποτελεσματικές», είχε δηλώσει ο Ντάνιλε Κρίτενμπρικ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό πριν το ταξίδι. «Η Quad είναι ένα κομμάτι- κλειδί της εξωτερικής και οικονομικής μας πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ινδίας- Ειρηνικού», είχε προσθέσει. Ο «τετραμερής διάλογος για την ασφάλεια» ξεκίνησε το 2007 με τα κοινά ναυτικά γυμνάσια των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Ιαπωνίας στον Ινδικό Ωκεανό.

Τα πεδία δράσης της Quad

Το 2020 η Αυστραλία συμμετείχε σε αυτά τα γυμνάσια και οι συγκρούσεις μεταξύ του κινεζικού και του ινδικού στρατού σε αμφιλεγόμενη περιοχή στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών οδήγησαν το Νέο Δελχί να δεσμευθεί περισσότερο στην Quad. Σύμφωνα με την Αυστραλή υπουργό Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν, η τέταρτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Quad θα επικεντρωθεί σε θέματα ασφαλείας, αλλά και στη διανομή εμβολίων κατά της cοvid-19 στην περιοχή, την κυβερνοτεχνολογία, την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή.

«Ως ένα δίκτυο δημοκρατιών δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και να φροντίσουμε ότι όλα τα κράτη της περιοχής Ινδίας- Ειρηνικού –μεγάλα και μικρά– θα είναι σε θέση να λαμβάνουν μόνα τους και χωρίς εξαναγκασμούς στρατηγικές αποφάσεις», δήλωσε η Πέιν μιλώντας στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ABC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr