Ερντογάν Μπάιντεν

Πόσο νερό θα ρίξει, ή δεν θα ρίξει στο κρασί του, ο Ταγίπ Ερντογάν στην πιο κρίσιμη ίσως εβδομάδα των τελευταίων ετών για τις αμερικανοτουρκικές, αλλά και τις ευρωτουρκικές, σχέσεις;

Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στην διπλωματία της Δύσης και μεταξύ των διεθνών αναλυτών εν όψει της συνάντησης του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν την Δευτέρα, στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Και, ανεξαρτήτως της ρητορικής ισχύος από την πλευρά της Αγκυρας, τα «στοιχήματα» κλίνουν υπέρ του ότι ο Ερντογάν θα κάνει πίσω προκειμένου να διασφαλίσει την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Eurasia Group: Ο Ερντογάν θα μετριάσει τις διεκδικήσεις του

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group, ο Ερντογάν θα μετριάσει την διεκδικητική του στάση προς τη Δύση διότι – πολύ απλά – το κόστος των «περιπετειών» στην εξωτερική πολιτική ξεπερνά τους όποιους πολιτικούς πόντους μπορεί να κερδίσει.

Ο λόγος που αναγκάζει τον Ερντογάν να κάνει πίσω δεν είναι άλλος από την εύθραυστη τουρκική οικονομία. Η απόφασή του να απολύσει έναν κεντρικό τραπεζίτη που είχε την εμπιστοσύνη των αγορών και να απαιτήσει μειώσεις των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό, έχει επιτείνει τα ρίσκα και ειδικά την έκθεση της Τουρκίας στις πιθανές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, τονίζει η Eurasia. Επιπλέον, το γεγονός ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν έκανε βουτιά, καθώς οι ψηφοφόροι ανησυχούν για την οικονομία, έχει φέρει την Άγκυρα σε σημείο καμπής.

Και την ίδια στιγμή, η ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν περιόρισε τα περιθώρια κινήσεων στην εξωτερική πολιτική που απολάμβανε ο Ερντογάν υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης και της εξωτερικής πολιτικής

«Στριμωγμένος ανάμεσα στον κίνδυνο μίας οικονομικής κρίσης και τις περιορισμένες επιλογές εξωτερικής πολιτικής, ο Ερντογάν θα μετριάσει τις διεθνείς φιλοδοξίες του για να μειώσει τις εξωτερικές απειλές στην οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές της Eurasia Group.

Η Τουρκία θα τονίσει τη χρησιμότητά της ως εταίρου των δυτικών συμμάχων στα κρίσιμα ζητήματα, όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποκαταστήσει το προηγούμενο στάτους της Άγκυρας, όπου αντιμετωπιζόταν ως «στρατηγικός σύμμαχος» στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επισημαίνει ο οίκος γεωπολιτικών ερευνών.

Η στροφή της Τουρκίας θα φανεί σε διάφορα ζητήματα πολιτικής, καθώς η Άγκυρα αναμένεται να δώσει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον έως τα μέσα του φθινοπώρου, συνεχίζοντας τις συνομιλίες με την Ελλάδα και συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, εκτιμά η Eurasia Group.

Επίσης, θα εξασφαλίσει κάποια συνεργασία με τη Δύση στο ζήτημα των προσφύγων και της Συρίας.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων

Παρά ταύτα, κατά την ίδια ανάλυση, πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να επέλθει.

«Οι προσπάθειες του Ερντογάν να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου δεν θα δουλέψουν», εκτιμά ο οίκος. Η φιλοδοξία του Μπάιντεν να φτιάξει μία «συμμαχία δημοκρατιών» έρχεται σε σύγκρουση με το όλο και πιο αυταρχικό στυλ του Ερντογάν. Και με δεδομένο ότι μία σειρά από θέματα χωρίζουν τις δύο πλευρές, ΗΠΑ και Τουρκία αναμένεται να συνεχίσουν στη λογική της συνεργασίας κατά περίπτωση, όπως στο Αφγανιστάν, τη Συρία ή στη Λιβύη.

Σε κάθε περίπτωση, η απροθυμία και η αδυναμία του Ερντογάν να ξεφορτωθεί τους ρωσικούς S-400 θα παραμείνει το βασικό εμπόδιο σε μία ουσιαστική αναβίωση των δεσμών και θα κρατήσει την Τουρκία υπό τις αμερικανικές κυρώσεις.

Εύθραυστη νηνεμία στην ανατολική Μεσόγειο

Τελικά, οι κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την τροχιά των σχέσεών της με τη Δύση και τον κίνδυνο των κυρώσεων. Στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών για την Κύπρο, το φθινόπωρο, η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στη λύση των δύο κρατών. Και την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ μιλά για την επανέναρξη των ενεργειακών ερευνών στη Μεσόγειο. «Εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες για την Κύπρο και εάν η Ε.Ε. συνεχίσει να κάνει πίσω από μία αναθεωρημένη Τελωνειακή Ένωση, ο Ερντογάν θα έχει μία προδιάθεση να πυροδοτεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», προειδοποιεί η Eurasia Group.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr