Γιατί ο K. Μητσοτάκης θα απευθύνει «διάγγελμα» για την πανδημία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει την απόφαση να απευθύνει το σημερινό τηλεοπτικό μήνυμα για την πανδημία όσο βρισκόταν ακόμη στο Λονδίνου.

Και η πρωτοβουλία του αυτή είχε συζητηθεί ήδη εκτενώς στις συσκέψεις του Μαξίμου, στην σκιά των σκληρών και επιδεινούμενων δεικτών, των αυξανόμενων θανάτων και κρουσμάτων και των προειδοποιήσεων των επιδημιολόγων πως ο επόμενος μήνας θα είναι ίσως ο πιο δύσκολος για την Ελλάδα από τότε που εμφανίστηκε ο κορονοϊός. Καθώς επίσης και στην σκιά των αντιφατικών μηνυμάτων και της διγλωσσίας που εξέπεμψαν τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις αρκετών υπουργών.

Προσκλητήριο εμβολιασμού – τέλος στην πολυφωνία

Αυτός είναι και ο διπλός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρέμβει προσωπικά σήμερα: Αφενός για να στείλει καθαρό μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για να ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζονται νέα περιοριστικά μέτρα και, αφετέρου για να σταματήσει η κακοφωνία και πολυφωνία από υπουργούς και γιατρούς στα τηλεοπτικά παράθυρα που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και υποσκάπτει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό,  σε ό,τι αφορά την απόφαση να μην υπάρξουν νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί σήμερα το απόγευμα τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και δείχνουν αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμούς. Και από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού φαίνεται είναι κοντά στο να επιτευχθεί.

“Οχι” σε μοντέλο Αυστρίας

Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

  • Την ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης να μην ακολουθήσει το λεγόμενο “μοντέλο της Αυστρίας“. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα δε θα πάρει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, βάζοντας στο στόχαστρο της τους ανεμβολίαστους. Με αυτή τη διαβεβαίωση θα θελήσει να σημειώσει ότι τα Χριστούγεννα που έρχονται, οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες θα είναι ανοιχτές.
  • Την παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων στην επικράτεια κάνοντας ειδική αναφορά στις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείεται να “φωτογραφίσει” και την επιστράτευση των γιατρών, αιτιολογώντας την αναγκαιότητα έναρξης της διαδικασίας.
  • Την ικανοποίηση του για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στο πρόγραμμα “Ελευθερία” που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για 192.000 ραντεβού Α’ δόσης από τη 1η Νοεμβρίου και της τρίτης δόσης και θα επιμείνει στο ότι πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη και να μην αμελήσουν οι πολίτες, ιδίως οι άνω των 60, τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση.

Ειδικά στο θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κατηγορηματικός ως προς την αναγκαιότητα της.

Ενταση μεταξύ Πλεύρη και επιδημιολόγων

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει βάλει «πάγο», τουλάχιστον προς το παρόν, σε μια σειρά προτάσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για νέα περιοριστικά μέτρα. Ενδεικτική εδώ ήταν και η ένταση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιδημιολόγων, το απόγευμα της Τρίτης, μεταξύ του υπουργού Υγείας και μελών της επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης διαφώνησε ανοιχτά με ορισμένους γιατρούς που ζητούσαν με ένταση επιπλέον μέτρα στην εστίαση. Μεταξύ αυτών ήταν η επαναφορά των αποστάσεων αλλά και του μάξιμουμ αριθμού πελατών ανά τραπέζι. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, έχει επιλέξει την οδό της αύξησης των εμβολιασμών και όχι των αυστηρών μέτρων ως ανάχωμα στην πανδημία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr