Πως ο Μητσοτάκης αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η απόφαση Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, επί ποινή προστίμου, αιφνιδίασε ακόμη και στενούς του συνεργάτες.

Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, αφού είναι βέβαιο ότι ένα τμήμα των πολιτών θα δυσαρεστηθεί από τη λογική της υποχρεωτικότητας.

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Παρά ταύτα,  δύο στοιχεία φαίνεται ότι βάρυναν στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη μία η αργή αντίδραση των περισσότερων από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αναφορικά με τη μεταφορά στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι πολίτες ηλικίας άνω των 60, όταν προσβάλλονται από τον ιό αναζητούν ιατρική βοήθεια μετά από την έβδομη μέρα, κάτι που κάνει τη θεραπεία τους πιο δύσκολη και άρα η πιθανότητα επιπλοκών μεγαλώνει.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός έκρινε απαραίτητο πως θα έπρεπε να ληφθεί μία απόφαση προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα, αφού  ο αριθμός εμβολιασμών στους άνω των 60 είναι σχετικά χαμηλός.

Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα σε όλη την Ευρώπη

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές ήταν και μια απόφαση που ακολουθεί το μοντέλο που εφαρμόζουν πλέον και αρκετές άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες  ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την αναχαίτιση της έξαρσης των μολύνσεων στη χώρα του. Και, σύμφωνα με τα γερμανικά μέτρα ενημέρωσης, η νέα κυβέρνηση εξετάζει ήδη μέτρα όπως το κλείσιμο των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων.

Στην Αυστρία οι αρνητές του εμβολιασμού από το Φεβρουάριο θα λαμβάνουν αρχικά δύο κλήσεις να παρουσιαστούν στις αρχές, εάν δεν εμφανιστούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 3.600 ευρώ ή κράτηση 4 εβδομάδων, ενώ το πρόστιμο θα διπλασιάζεται σε περίπτωση επίμονης άρνησης, σύμφωνα με προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε στον Τύπο. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για ιατρικούς λόγους, έγκυες και παιδιά κάτω των 12 ετών.

Στη Βρετανία, όσοι αρνούνται να φορέσουν προστατευτική μάσκα όταν βρίσκονται σε μέσα μαζικής μετακίνησης θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 200 λιρών, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση δεύτερη υποτροπής, και τετραπλασιάζεται στις 800 λίρες για κάθε περαιτέρω παράβαση, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.

Παράλληλα, στην Ιταλία, από τις 6 Δεκεμβρίου όποιος εντοπίζεται μέσα σε μέσα αστικής μετακίνησης χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή υγειονομικό πάσο, θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο από 600 έως 1.000 ευρώ. Οι έλεγχοι θα γίνονται από υπαλλήλους των συγκοινωνιών, αλλά και καραμπινιέρους.

Κλείνει ο κύκλος των αυστηρών μέτρων έως τα Χριστούγεννα

Στην Ελλάδα, η επιλογή Μητσοτάκη να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα στον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών φαίνεται πως – πλην δραματικού απροόπτου – θα είναι και η τελευταία σε ανάλογο επίπεδο αυστηρότητας που θα πάρει η κυβέρνηση ενόψει της εορταστικής περιόδου.

  • Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την επιβολή του υποχρεωτικού χαρακτήρα στους άνω των 60 ολοκληρώνεται επί της ουσίας ο κύκλος λήψης των αυστηρών, οριζόντιων μέτρων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλοι περιορισμοί μέχρι και μετά την Πρωτοχρονιά, εκτός και επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό η επιδημιολογική εικόνα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους περιορισμός στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα την περίοδο των γιορτών. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση, των κρουσμάτων και η προοπτική αποκλιμάκωσης είναι βέβαιες, δημιουργώντας αισιόδοξες σκέψεις.

Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα αναφορικά με την καινούργια μετάλλαξη, αποφεύγοντας τις γρήγορες εκτιμήσεις.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει στα χέρια της κάποιες πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η μετάλλαξη Ομικρον δεν προκαλεί βαρύτερη νόσηση, έστω και αν είναι πιο μεταδοτική.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr