Μητσοτάκης φόρους

 • Με τη μείωση του συντελεστή φόρου αλλά και της προκαταβολής που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ελάφρυνση που θα έχει μια μικρή επιχείρηση φθάνει στο 18% ενώ για έναν ελεύθερο επαγγελματία ξεπερνά το 22%.

Η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό  σηματοδοτεί την πολιτική που θα ασκηθεί στην μετά την πανδημία εποχή.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνομιλητές του, θέλει να  δώσει ιδιαίτερο βάρος  στη μετά covid-19 εποχή, στο τέλος της υπερφορολόγησης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας.

 • Και για να γίνει αυτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές πρέπει να υπάρξει κοινωνική συνοχή, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του έτους να αρχίσει με γρήγορους ρυθμούς η ανάπτυξη της οικονομίας και να καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία το 2020.

Τι “βλέπει” ο Κ. Μητσοτάκης για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Η οικονομική πολιτική την επόμενη ημέρα πρέπει να συμβάλλει ώστε να υπάρξουν νέες ευκαιρίες και κίνητρα που θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα

 • τη μείωση της ανεργίας αλλά και
 • την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να συζητήσει και να συμφωνήσει με τους θεσμούς τα μέτρα με στόχο την κατά το δυνατόν γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας, τη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και την αύξηση της ρευστότητας στα νοικοκυριά μέσω της μείωσης της φορολογίας με μόνιμου χαρακτήρα ελαφρύνσεις.

Η μείωση των φόρων και τα πέντε νέα μέτρα

Έτσι από φέτος αλλά και του χρόνου τίθενται σε ισχύ μια πεντάδα μέτρων, που ουσιαστικά αποτελούν τον προάγγελο, του τι πρέπει να περιμένουμε για τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα:

 • Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.
 • Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για το 2021 η προκαταβολή φόρου μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
 • Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (για τα εισοδήματα του 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22% ( το 2019 ο συντελεστής ήταν στο 28%).
 • Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
 • Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022»

Σημειώνεται ότι από το 2020 ισχύει μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

 • Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
 • Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς με τη μείωση του συντελεστή φόρου αλλά και της προκαταβολής η ελάφρυνση που θα έχει μια μικρή επιχείρηση φθάνει στο 18% ενώ για έναν ελεύθερο επαγγελματία ξεπερνά το 22%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr