Ο Νίκος Δένδιας πέταξε το γάντι στον Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε ένα καθοριστικό βήμα μπροστά χθες στην Αγκυρα, ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μετά την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν:

  • Ξεκαθάρισε, με την πιο ευθεία ίσως γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα έλληνας αξιωματούχος, πως ο διάλογος και η οποιαδήποτε προσέγγιση με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικιαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η αυστηρή γλώσσα που χρησιμοποίησε και το πλαίσιο που έθεσε στην δημόσια σύγκρουσή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Και ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην σαφή προσπάθεια του Ερντογάν να κάνει διεθνές διπλωματικό σόου: να αναβαθμίσει την εικόνα του ελληνοτουρκικού διαλόγου καλώντας σε συνάντηση τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να εμφανίσει διαλλακτικό προφίλ προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χωρίς όμως παράλληλα να αναβαθμίζει και την ουσία αυτού του διαλόγου.

Τα πέντε σκληρά μηνύματα Δένδια ενώπιον του Τσαβούσογλου

Αυτήν ακριβώς την ουσία οριοθέτησε ο Νίκος Δένδιας τονίζοντας μπροστά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι:

  • “Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”.
  • “Η Τουρκία έχει παραβιάσει επίσης κυριαρχικά δικαιώματα. Εχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος”.
  • «Η μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει, ισχύει και θα ισχύει”.
  • “Οσο για τη σύμβαση της θάλασσας, αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί και το Δίκαιο της θάλασσας”.
  • «Ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη, να δει κανείς τι κάνει λάθος και τι σωστό».

“Ρητή εντολή Μητσοτάκη να απαντηθούν οι προκλήσεις”

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες το βράδυ πως η στάση αυτή Δένδια ήταν προϊόν «συνεννόησης» και «ρητής εντολής» του πρωθυπουργού.

«Ο υπουργός Εξωτερικών», ανέφεραν, «είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χθες και σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές δήλωναν πως «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις».

  • Εχει σημασία το γεγονός ότι οι δηλώσεις Δένδια, έγιναν μέσα από γραπτό κείμενο – ήτοι επρόκειτο για συντεταγμένη κυβερνητική θέση και επιλογή και όχι για αυθόρμητη και θερμή αντίδραση.

Η έκρηξη Τσαβούσογλου

Η θερμή αντίδραση άλλωστε ήρθε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών περίπου εξεμάνη. Και δήλωσε ότι  «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που το συζητούμε μεταξύ μας, αλλά αν έρχεται εδώ και το θέτετε ενώπιον του Τύπου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Οσο για τα μειονοτικά εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, εσείς δεν αποδέχεστε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στην Ελλάδκαι αυτό συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε.

Ως προς το θέμα προσφυγής στη Χάγη, είπε ότι είναι ένας δικαστικός μηχανισμός, ενώ ως προς το προσφυγικό, δήλωσε πως δεν θέλει να πει «ενώπιον του Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μηχανισμό push back 80.000 ψυχών”.

Η δύσκολη συνέχεια στα ελληνοτουρκικά

Η αντίδραση αυτή Τσαβούσογλου δείχνει και το δύσκολο πλαίσιο στο οποίο παραμένει η προσπάθεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με την Αγκυρα να επιμένει στην ατζέντα “εφ όλης της ύλης» και του «διαμοιρασμού”.

Η επόμενη πράξη αυτού του εύθραυστου εγχειρήματος αναμένεται να παιχτεί στην Αθήνα όπου ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου – ένα βήμα που θεωρείται και η τελική κίνηση προετοιμασίας μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: economico.gr