Η αξία στο ρούβλι έχει πέσει σε τέτοιο βαθμό φέτος που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε μια σπάνια προφορική παρέμβαση, λέγοντας στην κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση να συνεργαστούν προκειμένου να σταματήσουν τις εκροές και να υπάρξει σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το Ρωσικό νόμισμα, που δεν είχε καθόλου καλή πορεία στις αναδυόμενες αγορές το 2023, έχει υποστεί περαιτέρω πίεση εν μέσω μιας σειράς διεθνών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάρρευση του απειλεί να επιδεινώσει τον πληθωρισμό,
επηρεάζοντας αρνητικά τα επίπεδα διαβίωσης, πριν από τις επικείμενες, «δήθεν» προεδρικές
εκλογές κι έχει ήδη αναθερμάνει τις συζητήσεις περί capital controls. Μέχρι στιγμής, η
κυβέρνηση έχει συστήσει μόνο στους μεγάλους εξαγωγείς να διαθέσουν στην αγορά τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα -εθελοντικά προς το παρόν- ενώ η Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων.

  • Το Bloomberg αναλύει τα ζητήματα που ανακύπτουν για το ρούβλι και πως επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει το Κρεμλίνο σε 6 ερωτήσεις και απαντήσεις:

1.Τι οδηγεί σε πτώση το ρούβλι;

Το ρούβλι, το οποίο έχει μια κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία, έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 23% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής αυτό το έτος και μαζί με την τουρκική λίρα και το αργεντίνικο πέσο φέρεται να έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Η επιδείνωση στις συνθήκες του εμπορίου με το εξωτερικό υπήρξε ένας από τους κύριους λόγους για την υποτίμηση. Η ροή στις εισαγωγές είχε αυξητική τάση
καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις πωλήσεις προϊόντων ενέργειας της Ρωσίας, όπως το «ταβάνι» στην ανώτατη τιμή του πετρελαίου, οδήγησαν σε σταθερή μείωση των εξαγωγών. Ως αποτέλεσμα, η εισροή του σκληρού νομίσματος μειώθηκε, αλλά η ζήτηση για αυτό παραμένει ισχυρή τόσο από τους εισαγωγείς όσο και από τα νοικοκυριά, τα οποία συνεχίζουν να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό.

2. Το αδύναμο ρούβλι θέτει σε κίνδυνο τη ρωσική οικονομία;

Ένα αδύναμο ρούβλι θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό που επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα διαβίωσης. Οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να κορυφωθούν ακριβώς τη λάθος στιγμή πολιτικά, εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο του επόμενου έτους, κατά τις οποίες το Κρεμλίνο ελπίζει να παρουσιάσει τον Πούτιν ως ηγέτη που έχει την πλήρη
υποστήριξη της χώρας του.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να παρακινήσει την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα και να περιορίσει τον πληθωρισμό, εάν αποτύχουν τα τρέχοντα μέτρα. Επιπλέον, η απόφαση της Τράπεζας της Ρωσίας τον Αύγουστο να αυξήσει δραστικά το επιτόκιο αναφοράς της στο 12%, από 8,5% που ήταν, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το νόμισμα, κινδυνεύει επίσης να επιβραδύνει την οικονομία.

3. Ποια μέτρα εφαρμόζονται επί του παρόντος;

Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει αποκλείσει επανειλημμένα την άμεση παρέμβαση στην αγορά γιατην υποστήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας, προτιμώντας να βασιστεί στην τυποποιημένη νομισματική πολιτική της. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να σταματήσει την αγορά ξένων νομισμάτων για το υπόλοιπο του 2023, προκειμένου να αναπληρώσει το κυρίαρχο Ταμείο  της Ρωσίας, το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας,. Κάλεσε επίσης έκτακτη συνεδρίαση για την αύξηση των επιτοκίων αντί να περιμένει μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Η κυβέρνηση έχει συζητήσει την ανανέωση ορισμένων μέτρων που έθεσε σε
εφαρμογή στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία για να αναχαιτίσει την πτώση του Ρωσικού νομίσματος. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υποχρεωτική μεταφορά των εσόδων από εξαγωγές σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά, καθώς και ορισμένα capital controls, όπως για παράδειγμα απαγόρευση των μερισμάτων και πληρωμών δανείων στο εξωτερικό. Από τα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση απέφυγε να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, περιμένοντας να δει αν οι σχυρότεροι Ρώσοι εξαγωγείς θα πουλήσουν εθελοντικά πιο σκληρό νόμισμα μετά την έκκληση του Πούτιν να σταθεροποιήσει το ρούβλι.

4. Γιατί δεν παρεμβαίνει η κεντρική τράπεζα για να ενισχύσει το ρούβλι;

Η Τράπεζα της Ρωσίας αγωνίζεται να επιτύχει τον στόχο του 4% στον πληθωρισμό το επόμενο έτος, και το αποδυναμωμένο ρούβλι περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση. Η διοικητής της Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, έχει υπερασπιστεί την πτωτική συναλλαγματική ισοτιμία ως «ευλογία» για την οικονομία που βοηθά στην απορρόφηση πιέσεων που προέρχονται από το εξωτερικό, προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες παρέμβασης στις αγορές νομισμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «περίοδους βαθιάς υποτίμησης».

5. Πώς βλέπει η ρωσική κυβέρνηση την κατάσταση;

Το Κρεμλίνο επιθυμεί ο Πούτιν να λάβει ρεκόρ ψήφων στις επικείμενες εκλογές και γι’αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού της για τα κοινωνικά προγράμματα. Ωστόσο, ένα αδύναμο ρούβλι θα υπονόμευε μέρος της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων που οφείλεται με τη σειρά της στις αυξήσεις, εν μέρει, των μισθών του δημόσιου τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, βλέπει ένα πλεονέκτημα από την απότομη υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, διότι έτσι μπορεί να ενισχυθούν τα έσοδα από το ρούβλι, ενώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού που παραμένουν υψηλές εν μέσω του πολέμου.

6. Πώς οι κυρώσεις επηρεάζουν σήμερα το εμπόριο που γίνεται με ρούβλια;

Σήμερα κυκλοφορούν λιγότερα δολάρια πλέον στην αγορά σε σύγκριση με την προπολεμική περίοδο. Οι συναλλαγές σε δολάρια-ρούβλια μειώθηκαν μετά από εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν ως στόχο τους το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας. Αυτές οι κυρώσεις έχουν αναγκάσει το Κρεμλίνο και τις ρωσικές εταιρείες να απομακρυνθούν από τη χρήση του δολαρίου και του ευρώ στις εμπορικές τους συναλλαγές με το εξωτερικό και να
χρησιμοποιήσουν έτσι τα νομίσματα χωρών που έχουν αρνηθεί να επιβάλουν ποινικούς
περιορισμούς στη Ρωσία.

Ως αποτέλεσμα, το κινεζικό γιουάν αντικατέστησε πρόσφατα το αμερικανικό δολάριο ως το πιο ισχυρό, διαπραγματευτικό νόμισμα στη Μόσχα. Σε μια συμβολική κίνηση, η Τράπεζα της Ρωσίας άλλαξε επίσης τη σειρά με την οποία παραθέτει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στην ιστοσελίδα της, εμφανίζοντας το γιουάν πρώτα, εκεί όπου παραδοσιακά στο παρελθόν βρισκόταν το δολάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr