Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Κουφοντίνα ήταν εξ αρχής πολιτικό ναρκοπέδιο

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Κουφοντίνα ήταν εξ αρχής πολιτικό ναρκοπέδιο. Την πρώτη νάρκη την πάτησε με την δήλωση Δρίτσα ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από την 17 Νοέμβρη». Οι επόμενες απασφάλισαν αλυσιδωτά – είτε μέσα από την παρουσία της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις διαδηλώσεις υποστήριξης του τρομοκράτη απεργού πείνας, είτε με την αμήχανη και θολή στάση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή απέναντι στην, αθροιστική πια, πίεση της κυβέρνησης, της Ντόρας Μπακογιάννη και των συγγενών των θυμάτων της 17 Νοέμβρη να πάρει καθαρή θέση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

  • Στο δια ταύτα και στο πολιτικό ταμείο όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε σιωπηλός και βγαίνει χαμένος από την υπόθεση. Οπως «καμμένο» βγαίνει και το σενάριο στο οποίο πόνταρε ο ΣΥΡΙΖΑ – την απειλή διχασμού της κοινωνίας λόγω της σκληρής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στον απεργό πείνας Κουφοντίνα.

Η δημοσκόπηση της MRB “μούδιασε” την Κουμουνδούρου

Το τελευταίο το πιστοποιεί και η δημοσκόπηση της MRB που δείχνει συντριπτική αποδοχή των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της απεργίας πείνα Κουφοντίνα και εξίσου συντριπτική απόρριψη των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ – μια δημοσκόπηση, που προκάλεσε πολιτικό μούδιασμα στην Κουμουνδούρου:

Το 60,5% απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα Κουφοντίνα και το  60,4% ότι αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημα του απεργού πείνας για μεταφορά στον Κορυδαλλό, το 69,8% απάντησε «να μην το κάνει δεκτό ανεξάρτητα με τις συνέπειες που θα έχει στην υγεία του» και μόνον το 15,5% απάντησε «να το κάνει δεκτό ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία του».

Η αφωνία Τσίπρα

Τόσο η δημοσκόπηση όσο και η αφωνία Τσίπρα δινουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναστρέψει πλέον την πίεση που δεχόταν σε πολλαπλά μέτωπα και να την μετακυλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επ’ αυτού, η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη είναι ενδειτκική του πολιτικού κλίματος που διαμορφώνεται – είπε πως η κυβέρνηση είναι εκείνη που συντάσσεται με το Κράτος Δικαίου, και ο ΣΥΡΙΖΑ με ακραίες μειοψηφίες.

«Η δημοκρατία», πρόσθεσε, «στη χώρα μας στηρίζεται σε γερά θεμέλια και στους θεσμούς της. Περιμένουμε από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια σαφή θέση χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές. Η πολιτική του αφωνία γεννά ερωτήματα», καταλήγει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Εξίσου ενδεικτικός είναι και ο απολογισμός που κάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εξ αρχής θεωρούσαν πως το κόμμα πρέπει να πάρει πιο σαφείς και διακριτές αποστάσεις από την υπόθεση Κουφοντίνα. Οπως λένε, το όλο θέμα εξελίσσεται σε μπούμερανγκ σε τρία επίπεδα:

Η τριπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

  • Η αρχική θέση Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αποκλειστικά και μόνον το Κράτος Δικαίου και όχι την δράση του καταδικασμένου τρομοκράτη χάθηκε μέσα στην Βαβέλ των τάσεων και των θολών μηνυμάτων που εξέπεμπε κάθε πλευρά.
  • Αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η απουσία ταυτότητας και στρατηγικής. Και αναδείχθηκε ξανά ο βαθύς διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην κινηματική, ριζοσπαστική αριστερά του 3% και στην πλευρά που επιδιώκει στροφή προς την κεντροαριστερά μέσω μιας «ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας».
  • Χάθηκε το τακτικό πλεονέκτημα του τελευταίου μήνα, που ήταν ίσως και ο πιο δύσκολος για την κυβέρνηση στην έως τώρα θητεία της. Οι σκιές στην κυβερνητική εικόνα που δημιουργήθηκαν από την Ικαρία, την υπόθεση Λιγνάδη και τους χειρισμούς στην πανδημία, αντισταθμίστηκαν από την τρικυμία του ΣΥΡΙΖΑ στο «κεφάλαιο Κουφοντίνας».

Το ακόμη πιο προβληματικό για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως αυτή η τρικυμία σκάει απ’ ευθείας επάνω στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος βλέπει σταθερά το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο να φθείρεται στις δημοσκοπήσεις, όντας επίσης σταθερά αδύναμος – ή απρόθυμος – να πάρει θέση ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς κόσμους που συστεγάζει το κόμμα του.

Πηγή: economico.gr