Μπορεί η Fed να κράτησε σταθερά τα επιτόκιά της για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ωστόσο, ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, εμφανίστηκε πιο δυσοίωνος όταν ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει αυξημένος, όμως δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων, παραδεχόμενος, ταυτόχρονα ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αν και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. “Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το επίπεδο ρεκόρ του και αυτό επετεύχθη χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι πολύ καλό“, υπογράμμισε ο Πάουελ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ υψηλός” και ότι “η πρόοδος για την αποκλιμάκωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη, με την πορεία να είναι αβέβαιη“.

Τίποτα δεν αποκλείεται

Υπό αυτό το πρίσμα, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι αν και το βασικό επιτόκιο πιθανότατα έχει φτάσει στην κορυφή του, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα αύξηση των επιτοκίων εφόσον απαιτηθεί. “Είμαστε έτοιμοι να συσφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική εάν κριθεί απαραίτητο“, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι μια νομισματική πολιτική “αρκούντως περιοριστική” ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου. “Αν και τα μέλη της Επιτροπής δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, δεν θέλουν να αποσύρουν αυτήν την πιθανότητα από το τραπέζι“, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, ο Πάουελ σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει “επιβραδυνθεί σημαντικά” το δ’ τρίμηνο του έτους, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρατηρεί πως η αμερικανική οικονομία χάνει τη δυναμική της. “Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον υπερβολικό ρυθμό που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα κι έτσι, όμως, το ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί περίπου κατά 2,5% στο σύνολο του έτους“, δήλωσε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα στον στεγαστικό τομέα έχει “ισοπεδωθεί” και τονίζοντας ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Κίνδυνος ύφεσης

Προειδοποίησε, δε, ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει αναπάντεχα στην ύφεση, παρά την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει μέχρι τώρα το 2023. “Έχει μικρή βάση η άποψη ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση αυτήν τη στιγμή. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να διολισθήσουμε σε ύφεση τον επόμενο χρόνο. Είναι μια σημαντική πιθανότητα, ανεξαρτήτως της πορείας της οικονομίας. Επομένως πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα“, σημείωσε χαρακτηριστικά, αν και είπε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% χωρίς να προκληθεί μεγάλη άνοδος της ανεργίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “ήπια προσγείωση“, αλλά αύτο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Ο Πάουελ συνέχισε τονίζοντας ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, ωστόσο σημείωσε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται σύντομα να αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εν μέσω ενδείξεων αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και εξασθένισης της αγοράς εργασίας. “Το ερώτημα ‘πότε θα καταστεί σκόπιμο να αρχίσει η άρση της περιοριστικής πολιτικής’ που έχει τεθεί σε εφαρμογή και το οποίο έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο, είναι ξεκάθαρα ένα θέμα συζήτησης για τον κόσμο, αλλά και για εμάς κατά τη συνάντησή μας σήμερα“, ανέφερε προσθέτοντας ότι “θα έλεγα ότι υπάρχει μια γενική προσδοκία ότι αυτό θα είναι ένα θέμα για εμάς στην πορεία“.

Απασχόληση-μισθοί

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, ο Πάουελ σημείωσε ότι η Fed θεωρεί ότι έχει αρχίσει να χαλαρώνει. “Συνολικά, η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας ήταν πολύ θετική. Ήταν μια καλή στιγμή για τους εργαζόμενους να βρουν δουλειά και να λάβουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους“, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “η αύξηση των θέσεων εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, αλλά επιστρέφει σε πιο βιώσιμα επίπεδα δεδομένης της πληθυσμιακής αύξησης και της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού“, καταδεικνύοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι “η εποχή της ξέφρενης έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι πίσω μας“.

Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι από το επίπεδο που θα δικαιολογούσε ο πληθωρισμός στο 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σταδιακά μειώνονται, πρόσθεσε. Τέλος, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ακόμη κι αν η οικονομία δεν διολισθήσει σε ύφεση. “Θα μπορούσε απλώς να είναι ένα σημάδι ότι η οικονομία ομαλοποιείται και δεν χρειάζεται περιοριστική πολιτική“, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Fed βλέπει πλέον πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στους τρεις βασικούς βασικούς τομείς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr