το φετινό  Πάσχα θα το περάσουμε  σε μπαλκόνια και αυλές

Tελικά, και το φετινό  Πάσχα θα το περάσουμε, όπως όλα δείχνουν,  σε μπαλκόνια και αυλές, καθώς κυβέρνηση και επιδημιολόγοι φαίνεται ότι έχουν οριστικώς καταλήξει ότι το σενάριο της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενέχει σοβαρό κίνδυνο να υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου.

Όπως έγραψε από νωρίς χθες το Economico, το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.  Και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε να συμφωνεί με την άποψη του καθηγητή και πολλών από τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ότι λίγες μέρες στην εξοχή, για το Πάσχα,  μπορεί να τινάξουν στον αέρα όλον τον σχεδιασμό για τον τουρισμό, το άνοιγμα εστίασης και σχολείων και γενικότερα το καλοκαίρι.

Τον προσανατολισμό αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο έκθεσης της Βουλής για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, τόνισε ότι δεν πιστεύει πως θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας.

Ιερώνυμος: Πάσχα με ελευθερίες, αλλά δεν πιστεύω να πάμε στα χωριά μας

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας». Για να προσθέσει: «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ.: για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Στη συνάντηση πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου συζητήθηκε σε πολύ καλό κλίμα ο τρόπος λειτουργίας των ιερών ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Οπως όλα δείχνουν, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων.

Νωρίτερα φέτος η Ανάσταση

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο κ. Ιερώνυμος πάντως δήλωσε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, δε, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου τέθηκε το ενδεχόμενο φέτος το Πάσχα να ψαλεί το «Χριστός Ανέστη» λίγο νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Yπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.

Οι φόβοι των ειδικών για διασπορά σε χωριά και νησιά

Η αναφορά Ιερωνύμου στους φόβους να μεταδοθεί ο ιός στα χωριά και ιδίως στα νησιά αποτυπώνει την ανησυχία των ειδικών για διασπορά της νόσου.

Επιπλέον, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται αρνητικοί στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξαιτίας του κορωνοϊού παραμένει υψηλό, ενώ εκτιμούν ότι η πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15νθήμερο.

Ακόμη, διατυπώνονται φόβοι ότι μια μαζική έξοδος των Αθηναίων στα χωριά όχι μόνο θα επιβαρύνει τις περιοχές που θα καταλύσουν αλλά θα προκαλέσει «κλατάρισμα» στα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν τις υποδομές του λεκανοπεδίου.

Πηγή: economico.gr