Τέσσερις κατηγορίες μέσα σε τέσσερις μήνες με τα περισσότερα από τα υποτιθέμενα εγκλήματα να έχουν διαπραχθεί πριν από δύο και πλέον χρόνια.

  • Οι Δημοκρατικοί θέλουν να μάθουν γιατί πήρε τόσο χρόνο να ξεκινήσει η έρευνα αυτή.
  • Οι Ρεπουμπλικάνοι απ’την άλλη είναι καχύποπτοι: Γιατί οι εισαγγελείς «περίμεναν» μέχρι να κορυφωθεί  η προεκλογική εκστρατεία του 2024 και ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ να είναι το απόλυτο φαβορί για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων;

Όλες αυτές οι έρευνες γίνονταν ξεχωριστά. Τώρα όμως συνδέονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να υπάρχει το απίστευτα μοναδικό φαινόμενο να κατηγορείται όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές ο  πρώην πρόεδρος, ο οποίος θα περάσει τον επόμενο χρόνο τρέχοντας στα δικαστήρια και ταυτόχρονα διεξάγοντας μια εκστρατεία για να διεκδικήσει και ξανακερδίσει την παλιά του δουλειά.

Άλλο νυν και άλλο πρώην Πρόεδρος για τη Δικαιοσύνη

Το πώς (και το γιατί) απαιτήθηκε τόσος καιρός να γίνουν όλα αυτά;

Το Γραφείο Νομικών Συμβούλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Office of Legal Counsel – OLC) έχει από καιρό αποφανθεί ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε εν ενεργεία ποέδρους, γεγονός που εξασάλιζε την ασυλία στον Τραμπ για όσο διάστημα βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Έτσι ο Τραμπ δεν αντιμετώπισε ποινικές συνέπειες το 2018, όταν ονομάστηκε «Άτομο 1» στην υπόθεση εναντίον του πρώην συνεργάτη του Μάικλ Κοέν, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του ότι δωροδόκησε γυναίκες που φέρεται να είχαν σχέσεις με τον Τραμπ.·

Ούτε διώχτηκε όταν υπήρξαν στοιχεία ότι ο τότε πρόεδρος πιθανώς να παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη στην έρευνά της για τη Ρωσία.Ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ σταμάτησε κάθε έρευνα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση  του OLC

Η άποψη της OLC, ωστόσο, δεν εμποδίζει να διώκονται οι πρώην πόεδροι για εγκλήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους — όπως οι υποτιθέμενες πληρωμές χρημάτων από τον Τραμπ ή το σχέδιό του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020.

Η πρόωρη προεκλογική εκστρατεία και οι διώξεις

Γνωρίζοντας καλά την νομική εμπλοκή του και δεδομένου ότι το FBI είχε εκτελέσει ένταλμα έρευνας στο Mar-a-Lago τον Αύγουστο του 2022, ο Τραμπ ξεκίνησε την εκστρατεία του για το 2024 τον περασμένο Νοέμβριο, πολύ νωρίτερα από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του στο Ρεπομπλικανικό Κόμμα και σχεδόν δύο χρόνια πριν τις εκλογές.

Αυτή η κίνηση δημιούργησε και πρόβαλε τον συχνό ισχυρισμό του Τραμπ ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των Δημοκρατικών επειδή είναι υποψήφιος για την προεδρία. Αυτό δεν εμπόδισε τον Γενικός  Εισαγγελέα  Μέρικ Γκάρλαντ να διορίσει τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ για να αναλάβει τις έρευνες για τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 και τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων.

Ο Τραμπ ενώπιον κατηγοριών σε τέσσερις Πολιτείες

Οι μεγάλες ποινικές έρευνες —ειδικά εκείνες που αφορούν ισχυρούς πολιτικούς— απαιτούν σεβαστό χρόνο και σωστή διαχείριση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί, καθώς ο κίνδυνος αποτυχίας μιας δίωξης μπορεί να υπονομεύσει την πίστη του κοινού στο δικαστικό σύστημα.

Στο Μανχάταν της ΝΥ, ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ αρνήθηκε να προβεί στη σύσταση κατηγορητηρίου για τον Τραμπ την άνοιξη του 2022, μετά από χρόνια έρευνας από τον προκάτοχό του,  για να επαναφέρει και πάλι την έρευνα και να ασκήσει κατηγορίες για δωροδοκία αυτόν τον Μάρτιο, θεωρώντας ότι έχει ολέον τα ασφαλή στοιχεία για το κατηγορητήριό του.

Στη Φλόριντα, ο Τραμπ “το πάλεψε” έναν χρόνο για τα κυβερνητικά έγγραφα που είχε πάρει και φέρεται να προσπάθησε να αποκρύψει. Κατηγορήθηκε τον Ιούνιο, αφού ο δικηγόρος του Έβαν Κορκοράν αναγκάστηκε από τις αρχές να καταθέσει ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου τον Μάρτιο, παρέχοντας στοιχεία για την υποτιθέμενη παρεμπόδιση από τον Τραμπ.·

Στην Ουάσιγκτον, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI αντιστάθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο στην προσπάθεια έναρξης μιας έρευνας για τον ρόλο του Τραμπ στη “συνωμοσία” του Κογκρέσου, με τον φόβο μήπως παρεξηγηθούν ότι δρουν πολιτικά, όπως αναφέρει η Washington Post. Ακόμη και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ , οι νομικές αντιπαραθέσεις που αφορούσαν στις μαρτυρίες βασικών προσώπων, όπως του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς, οδήγησαν σε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Στη Τζόρτζια, η εισαγγελέας της κομητείας Fulton, Φάνι Γουίλις, μόλις ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο κατηγορητήριο κατά του Τραμπ και 18 συνεργατών του. Το εύρος του και η πολυπλοκότητα της έρευνας για την παρέμβαση στις εκλογές διήρκεσε δυόμισι χρόνια, γεγονός που  εξηγεί τις καθυστερήσεις και την επικαιρότητα της δίωξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr