Συμψηφισμός πωλήσεων μαχητικών

Ανάλυση Ειδικού Συνεργάτη

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα “τόξο ασφαλείας” της Δύσης που θα ξεκινά από τη Βόρεια Θάλασσα, θα εκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και θα καταλήγει στις Ινδίες. Ο νέος αεροπορικός χάρτης προβλέπει μια αμυντική περίμετρο γύρω από την Ανατολική Ευρώπη και ένα διάδρομο μαχητικής ισχύος στη Μέση Ανατολή με δυνατότητα επιχειρησιακής δράσης και στο Ιράν.

  • Στους Ατλαντικούς σχεδιασμούς τα μαχητικά F-35 αποτελούν το κλειδί της υπεροχής και σε αυτή τη στρατηγική της Συμμαχίας οι ειδικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον εντάσσουν και το πρόγραμμα προμήθειας των μαχητικών 5ης γενιάς από την Ελλάδα.

Και ενώ τα F-35 επιλέγονται από την Αθήνα γιατί δημιουργούν αναμφισβήτητα κρισιμο  συγκρητικό πλεονέκτημα και απόλυτη αποτρεπτική δύναμη της χώρας στο Αιγαίο, οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ υπολογίζουν τις ενδοατλαντικές αντιθέσεις (Ελλάδα-Τουρκία), δεν φαίνεται να ανησυχουν τόσο γι’αυτές, γιατί θεωρούν ότι “με τον ένα ή τον άλλο τρόπο” στο τέλος θα διευθετηθούν – και εν πάσει περιπτώσει “έχουν λόγους να πιστεύουν” ότι με την προμήθεια των F-35 στην Ελλάδα δεν τροφοδοτούν μια κρίση που μπορεί να τινάξει την Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας στον αέρα.

  • Το κύριο μέλημα για την Ατλαντική Συμμαχία σήμερα είναι η συγκρότηση ενός πολυεθνικού στόλου F-35 ικανού να εξασφαλίσει αεροπορική κυριαρχία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή (θέματα για τα οποία σας έχει ενημερώσει σε ανύποπτο χρόνο το economico)

Σύμφωνα με πηγές στην Ουάσινγκτον, “μια δικτυωμένη δύναμη φινλανδικών, πολωνικών και ελληνικών F-35 θα μπορούσε να σχηματίσει μια ισχυρή ζώνη ασφαλείας γύρω από την Ανατολική Ευρώπη, για να αποτρέψει νέες επιθετικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να εμφανίζονται ως φόβητρο του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία από το νότο, ενώ τα φινλανδικά και πολωνικά F-35 θα μπορούσαν να καλύψουν τον ρόλο αυτόν στο βορρά και την κέντρική Ευρώπη. Μια νότια δύναμη F-35 με έδρα την Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να επιχειρεί έως τη Μαύρη Θάλασσα και να βοηθήσει στην άμυνα των βασικών ανατολικών συμμάχων όπως η Ρουμανία”.

Διάδρομος αεροπορικής ισχύος 5ης γενιάς στη Μέση Ανατολή

Μια άλλη βασική μεταβλητή για  την ελληνική δύναμη F-35 ενταγμένη και στους σχεδιασμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας, λένε οι ίδιοι εμπειρογνώμονες στην Ουάσιγκτον, αφορά στη δυνατότητα επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Τα ελληνικά F-35 θα βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από την Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε ενδεχόμενες προκλήσεις στην περιοχή. Με την Τουρκία να έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35, τα ελληνικά μαχητικά F-35 μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά σε έναν Συμμαχικό διάδρομο αεροπορικής ισχύος 5ης γενιάς στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Ατλαντική οπτική, “από την απλή εγγύτητα και μόνο, τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να είναι υπολογίσημα ακόμα και για το Ιράν”. Επιπλέον, τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να προσφέρουν συμμαχική υποστήριξη στη δύναμη F-35 του Ισραήλ παρέχοντας επιπλέον «μάζα» 5ης γενιάς στις αεροπορικές δυνάμεις του, αν απαιτηθεί. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μάλιστα θεωρείται στο ΝΑΤΟ “μοναδικά κατάλληλη” για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του F-35.

«Η Ελλάδα κάνει την περιοχή πιο ασφαλή»

Χαρακτηριστική του όλου σχεδιασμού είναι και η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την επικειμένη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας:

  • «Η αμυντική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μαζί, οι χώρες μας προωθούν τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν. Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».

Ήδη το στρατιωτικό αποτύπωμα της Ελλάδας έχει ενισχυθεί στην περιοχή, με τις Ενοπλες Δυνάμεις να διευρύνουν την παρουσία τους πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας σε ασκήσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Αυτό εμπεδώνει το ρόλο της χώρας  ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή*.

Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στον κόσμο

Τα F-35 εξελίσσονται στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στον κόσμο, το “πανταχού παρόν” μαχητικό της εποχής – το πολεμικό αεροσκάφος “που θέλει κάθε σύμμαχος και φοβάται κάθε εχθρός”. Αναπτύσει ταχύτητα που φθάνει το Mach 1.6 και έχει εμβέλεια δράσης τα 1.200 ναυτικά μίλια, συνδυάζει χαρακτηριστικά μαχητικού κρούσης και εναέριας υπεροχής, αλλά και δικτύωσης με επίγειες δυνάμεις, λειτουργώντας ως ένα «ιπτάμενο αρχηγείο». Όσο για τις stealth ιδιότητές του, είναι εξαιρετικά προηγμένες και τα καθιστούν σχεδόν αόρατο για τα εχθρικά ραντάρ.

Με 830 μαχητικά να έχουν παραδοθεί έως τώρα και χιλιάδες ακόμη να ετοιμάζονται – μόνο ο σχεδιασμός των ΗΠΑ προβλέπει την αγορά επιπλέον 2.456 αεροσκαφών για την πολεμική αεροπορία της! – το F-35 θα έχει κυριαρχήσει στους αιθέρες έως τα μέσα του αιώνα. Το Πεντάγωνο επιδιώκει να τα χρησιμοποιεί μέχρι το 2070 και ήδη δοκιμάζει τεχνολογικές αναβαθμίσεις για να διασφαλίσει ότι τα F-35 θα υπερτερούν πάντα έναντι των αντιπάλων.

Στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η αμυντική βιομηχανία της παράγει εξελιγμένους  τύπους μαχητικών (Rafale, Eurofighter, Tornado, Gripen), οι χώρες της Συμμαχίας εντάσσουν σταδιακά στην αεροπορία τους τα πλέον ανταγωνιστικά F-35. To Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Δανία έχουν ήδη ενταχθει στhν οικογένεια των F-35. Μετά τη Φινλανδία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα, η Τσεχία άρχισε επίσημες συζητήσεις για την αγορά stealth μαχητικών, ενώ μπήκαν στο “παιχνίδι”  η Iσπανία και η Πολωνία (αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία). Παράλληλα, η Ρουμανία που «ψάχνεται» να εκσυγχρονίσει τις αεροπορικές της δυνάμεις, στα πρότυπα του NATO, άρχισε διερευνητικές συζητήσεις με την Ουάσινγκτον

Αεροσκάφος πυρηνικής κρούσης

Στο πλαίσιο του Ατλαντικού αμυντικού σχεδιασμού στην Ευρώπη, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αποθηκεύουν περίπου 150 βαρυτικές πυρηνικές βόμβες B-61 (στρατηγικής και τακτικής χρήσης) στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία, (σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του δεξαμενής σκέψης Chatham House με έδρα τη Βρετανία).

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε περίπτωση εμπλοκής, τα όπλα αυτά θα μεταφερθούν στο συμμαχικό στόλο των F-35, o oποίος θα αναλάβει το ρόλο των αεροσκαφών πυρηνικής κρούσης σε περίπτωση που το αδιανότητο γίνει πραγματικότητα και η χρήση των όπλων αυτών κριθεί αναγκαία από το ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε η Τζέσικα Κοξ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυρηνικής Πολιτικής του NATO στις Βρυξέλλες, «μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι σύμμαχοί μας θα έχουν γίνει μέρος αυτής της δυνατότητας των F-35». Και πρόσθεσε: «ο σκοπός είναι να αποτρέψουμενδεχόμενες επιθέσεις,  χρησιμοποιώντας η δυνατότητα αυτή ως διαπραγματευτικό χαρτί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με πιθανή πυρηνική διάσταση».

Σημειώνεται ότι για την ώρα στην Ευρώπη η Γαλλία χρησιμοποιεί ως αεροσκάφος πυρηνικής κρούσης το Rafale.

Ειδικός Συνεργάτης

——

  • (*) Ασκήσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων: Πρώτος σταθμός, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR-23» που διοργανώνει η Αίγυπτος από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα δώσουν το «παρών» οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία και η Γερμανία. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα πάρει μέρος με  τα αναβαθμισμένα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας, στη μεγάλη αεροπορική άσκηση του Ισραήλ «BLUE FLAG 23», μια από τις πιο απαιτητικές και σύνθετες αεροπορικές ασκήσεις του κόσμου. Ελληνικά F-16 θα λάβουν μέρος και στην άσκηση «OCEAN SKY 23» που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση Γκάντο στις Κανάριους Νήσους της Ισπανίας. Σχεδόν παράλληλα με την «OCEAN SKY», F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης» θα μεταβούν στο Μπάρι της Ιταλίας για τη νατοϊκή «TIGER MEET 23» στην οποία λαμβάνουν μέρος Πολεμικές Μοίρες της Συμμαχίας. Ελληνικά μαχητικά αναμένεται να βρεθούν και στη μακρινή Ινδία, αφού το ΓΕΑ έχει λάβει πρόσκληση για συμμετοχή στην άσκηση «TARANG SHAKTI».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr