Με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει την ανακοίνωση, η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την άμυνά της έναντι της ρωσικής εισβολής.

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, βάζοντας «άκυρο» στο αίτημα του Κιέβου για αμυντικά όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, μεταξύ αυτών και το Σύστημα Εκτόξευσης Πολλαπλών Ρουκετών (MLRS), το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει ένα μπαράζ ρουκετών που ταξιδεύουν για εκατοντάδες χιλιόμετρα, «δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία συστήματα πυραύλων που μπορούν να χτυπήσουν στο εσωτερικό της Ρωσίας».

Όροι και όρια

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι ερμηνείες, καθώς φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε την αποστολή στην Ουκρανία οιουδήποτε οπλικού συστήματος -συμπεριλαμβανομένου και του MLRS, αλλά ενδεχομένως και του HIMARS-, ωστόσο φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον θέλει να θέσει συγκεκριμένους όρους και όρια στη χρήση των συστημάτων που παρέχει για την αμυντική θωράκιση της Ουκρανίας.

Κατά τα φαινόμενα, ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο αποστολής όπλων στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία προελαύνει -έστω και με πολύ αργό ρυθμό και με σημαντικές απώλειες- στα ανατολικά της χώρας, ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι δεν προτίθενται να δώσουν στο Κίεβο τη δυνατότητα να πραγματοποιεί χτυπήματα εντός Ρωσίας.

Οι φόβοι της Ουάσινγκτον

Με απλά λόγια, η Ουάσινγκτον -και άλλες χώρες που βοηθούν στρατιωτικά την Ουκρανία- δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δώσουν τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο, από τη μία να τις κατηγορήσει ότι ενισχύουν το Κίεβο με στόχο να μεταφέρουν τη σύρραξη στο εσωτερικό της Ρωσίας και, από την άλλη, πιθανόν να σπρώξουν το χέρι του Πούτιν στο να χρησιμοποιήσει κάποιο τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.

Στην ουσία, οι ΗΠΑ κατά τα φαινόμενα, αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, σκοπεύουν να ενισχύσουν την Ουκρανία μέχρι του σημείου που να μπορεί να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας, αλλά μόνο με οπλικά συστήματα που το βεληνεκές τους επιτρέπει τη χρήση τους εντός του πεδίου της μάχης και ποτέ πιο πέρα από αυτό, για τους λόγους που εξηγήθηκαν πιο πάνω.

Τι ζητά το Κίεβο

Από την πλευρά του το Κίεβο, το οποίο ζητά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ήδη, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ, υποδέχθηκε αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία, για την καλύτερη άμυνα των λιμανιών και παράκτιων περιοχών της χώρας, καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου howitzer από τις ΗΠΑ, ωστόσο ζητά ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του πυροβολικού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσινγκτον, στο νέο πακέτο εξοπλισμού της Ουκρανίας που σχεδιάζει, δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει και τα κανόνια τύπου M777 howitzer, τα βλήματα των οποίων μπορούν να είναι κατευθυνόμενα και να φθάσουν βεληνεκές έως και 40 χιλιόμετρα. Ωστόσο, για την ώρα και υπό τις δεδομένες συνθήκες, κάτι πιο ισχυρό μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε λόγο για «λογική κίνηση», δείχνοντας ότι και η Μόσχα παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τις κινήσεις της Ουάσινγκτον, όσον αφορά στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr