Γιατί οι ΗΠΑ βάζουν σε

Οι ΗΠΑ έθεσαν την κινεζική Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών και 11 ακόμα ερευνητικά ινστιτούτα βιοτεχνολογίας στην «μαύρη λίστα» των εξαγωγών, καθώς η Ουάσινγκτον υποπτεύεται αυτά τα ιδρύματα ότι βοηθούν τον στρατό της Κίνας να αναπτύξει όπλα «ελέγχου του μυαλού».

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ 

Η υπηρεσία Αμερικανικού Εμπορίου έθεσε τα ερευνητικά ινστιτούτα στη μαύρη λίστα, απαγορεύοντας σε εταιρείες των ΗΠΑ να εξάγουν σε αυτά τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην Αμερική. «Η Κίνα επιλέγει να χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες για να αποκτήσει έλεγχο πάνω στους ανθρώπους και να καταπιέσει μέλη εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων», δήλωσε η γραμματέας της υπηρεσίας, Τζίνα Ρεϊνμόντο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times πως η Κίνα χρησιμοποιεί αναδυόμενες βιοτεχνολογικές εφευρέσεις, προσπαθώντας να αναπτύξει μελλοντικές στρατιωτικές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων η γονιδιακή τροποποίηση, η βελτιστοποίηση των ανθρώπινων επιδόσεων και οι διεπαφές εγκεφάλου – μηχανών.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Εθνικής Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας, Μίκαελ Ορλάντο, πρόσφατα δήλωσε πως οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν εταιρείες για τις προσπάθειες της Κίνας να αποκτήσει αμερικανική τεχνολογία σε πέντε βασικά πεδία, μεταξύ των οποίων και η βιοτεχνολογία.

Υποπτεύεται την εμπλοκή τους σε παρακολουθήσεις Ουιγούρων στην Xinjiang

Προ διημέρου, οι ΗΠΑ έθεσαν την DJI, την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία drone και εφτά ακόμα ομίλους στη λίστα με τις επιχειρήσεις στρατιωτικής βιομηχανίας της Κίνας, καθώς η Ουάσινγκτον υποπτεύεται την εμπλοκή τους σε παρακολουθήσεις Ουιγούρων στην Xinjiang. Αμερικανοί επενδυτές απαγορεύεται στο εξής να επενδύσουν σε περίπου 60 κινεζικούς ομίλους που βρίσκονται στην μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ.

Στην λίστα περιλαμβάνονται οι Megvii και CloudWalk Technology, δύο εταιρείες λογισμικού για εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου, η Dawning Information Industry που κατασκευάζει υπερυπολογιστές, η Yitu Technology που δραστηριοποιείται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η Xiamen Meiya Pico, εταιρεία κυβερνοασφάλειας που συνεργάζεται με τις αρχές, η Leon Technology με συστήματα Cloud και η NetPosa Technologies που παράγει συστήματα παρακολούθησης με υπηρεσίες Cloud.

Η συμβολή ιδιωτικών εταιρειών στην καταπίεση εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων

«Τα σημερινά μέτρα υπογραμμίζουν πως ιδιωτικές εταιρείες στην Κίνα, στους κλάδους της άμυνας και της παρακολούθησης συνεργάζονται ενεργά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπιέσει εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες», λέει ο κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου, Μπράιν Νέλσον.

Την περασμένη εβδομάδα, στην μαύρη λίστα είχε μπει και η SenseTime, μια εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που εξειδικεύεται σε λογισμικό αναγνώρισης προσώπων. Ανάμεσα στους αμερικανούς επενδυτές της εταιρείας είναι οι Glade Brook Capital Partners, Qualcomm Ventures, Silver Lake και Tiger Global Management.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν, επιχειρεί να εμποδίσει την Κίνα από το να αναπτύξει τεχνολογία που θα μπορούσε να πλήξει δριμύτερα τις ΗΠΑ, τιμωρώντας ταυτόχρονα το Πεκίνο για τον διωγμό και τα εγκλήματα σε Ουιγούρους.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κίνα για γενοκτονία 

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κίνα για γενοκτονία στα βορειοδυτικά, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες εθνικές μειονότητες ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και χρησιμοποιούνται ως εργατικό δυναμικό. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει διπλωματικό μποϊκοτάρισμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Την Πέμπτη, η Γερουσία πέρασε νομοθεσία που απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων από την κινεζική επικράτεια, αν οι εταιρείες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έγινε εκμετάλλευση καταναγκαστικής εργασίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν τεχνολογία βιομετρικής αναγνώρισης προσώπου για μαζικές παρακολουθήσεις στην Xinjiang, συλλέγοντας παράλληλα δείγματα DNA από όλους τους κατοίκους της περιοχής ηλικίας 12 έως 65 ετών.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε ανεδαφικούς τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για την Xinjiang και τα βιοτεχνολογικά όπλα. «Η Κίνα είναι πάντοτε αντίθετη στις αμερικανικές κινήσεις που υπερβάλλουν σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ασκούν αδικαιολόγητη καταστολή σε κινεζικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Liu Pengyu.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr