Γιατί οι μεγάλοι της Wall Street ξεφορτώνονται τις μετοχές τους

Ο Peter Thiel*, ο Jeff Bezos και ο Mark Zuckerberg ηγούνται μιας παρέλασης εταιρικών στελεχών που πούλησαν μετοχές των εταιρειών τους αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων αυτό το τρίμηνο, σε μια ένδειξη ότι το πρόσφατο μπουμ των Χρηματιστηρίων  μπορεί να κορυφώνεται.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, καθώς οι αγορές σημειώνουν υψηλά ρεκόρ, η αναλογία των εταιρικών εσωτερικών πωλήσεων προς τις εσωτερικές αγορές βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Verity LLC, η οποία παρακολουθεί τις αποκαλύψεις των εσωτερικών συναλλαγών.

Γιατί “βγαίνουν έξω” οι μεγάλοι επιχειρηματίες

Οι αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι φετινές εξελίξεις ατα Χρηματιστήρια αποτελούν ένδειξη ότι η πρόσφατη ανοδική πορεία της τεχνολογίας, η οποία τροφοδοτήθηκε από τον ενθουσιασμό για την άνοδο της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται να εξασθενήσει.

“Αν νομίζουν ότι βρισκόμαστε στην κορυφή και γι’ αυτό βγαίνουν έξω, αυτό είναι ένα μάλλον έντονο μήνυμα προς όλους τους άλλους”, δήλωσε ο Charles Elson, βετεράνος νομικός και πρόεδρος εταιρικής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Delaware.

Πολλές από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αυτό το τρίμηνο προήλθαν από στελέχη της τεχνολογίας.

  • Ο Thiel, συνιδρυτής του ομίλου ανάλυσης δεδομένων Palantir, πούλησε 175 εκατ. δολάρια αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τις κανονιστικές γνωστοποιήσεις, τη μεγαλύτερη πώλησή του από τότε που ξεφορτώθηκε μετοχές της εταιρείας αξίας 504,8 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2021.
  • Ο ιδρυτής της Amazon Bezos πούλησε 50 εκατομμύρια μετοχές αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου τον Φεβρουάριο. Ο Άντι Τζάσι, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, πούλησε μετοχές αξίας 21,1 εκατ. δολαρίων φέτος, έναντι 23,6 εκατ. δολαρίων το 2023 και το 2022 μαζί.
  • Ο Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, έχει πουλήσει εκατομμύρια δολάρια από μετοχές της εταιρείας εδώ και χρόνια. Αλλά αύξησε τις πωλήσεις φέτος, καθώς η μετοχή της έφτασε σε ιστορικά υψηλά. Στις αρχές Φεβρουαρίου, πούλησε 291.000 μετοχές έναντι 135 εκατ. δολαρίων, την πρώτη του πώληση αυτού του μεγέθους από τον Νοέμβριο του 2021. Εξακολουθεί να κατέχει το 13,5% των μετοχών της εταιρείας, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

Αρνητικό σημείο οι πωλήσεις από επιχειρηματίες και στελέχη

“Βλέπουμε [τις πωλήσεις μετοχών από εταιρικούς εσωτερικούς πωλητές] ως ένα αρνητικό σημείο δεδομένων που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές”, δήλωσε ο Ben Silverman, αντιπρόεδρος έρευνας της Verity.

Πρόσθεσε ότι ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, “βλέπουμε επίσης έναν αριθμό μεγάλων [εταιρικών] ονομάτων σε αυτόν τον χώρο με πωλήσεις εκ των έσω που δεν είναι τυπικές”.

“Είναι σαφές ότι υπάρχει μια μεγάλη διάθεση για δημιουργία ρευστότητας αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Silverman. “Πιθανόν αυτή να ωθείται και από τις επιδόσεις της αγοράς”.

——-

(*) Ο Peter Andreas Thiel , γεννημένος στις 11 Οκτωβρίου 1967,είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, venture capitalist και πολιτικός ακτιβιστής. Συνιδρυτής της PayPal, της Palantir Technologies και του Founders Fund, ήταν ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής στο Facebook.Τον Ιούνιο του 2023, ο Thiel είχε εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια και βρισκόταν στην 213η θέση του Bloomberg Billionaires Index

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr