Η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων για την φορολόγηση φυσικών προσώπων και εταιρειών, αν και αναδείχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, λειτούργησε υπέρ των επιχειρημάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέμεινε στην ορθότητα του  αναπτυξιακού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ για «κρυφή φορομπηχτική» ατζέντα.

Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ, οποίος προφανώς γνωρίζει ότι το εκλογικό Σώμα στη μεγάλη πλειοψηφία του επικροτεί τη φορολογική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνησή του.

Από τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το The Toc

Οι πιό σωστές, ολοκληρωμένες και δίκαιες θέσεις

Πράγματι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της της Opinion Poll για το The Toc, η μεγάλη αποδοχή του οικονομικού και φορολογικού προγράμματος της ΝΔ είναι καθοριστική στη συνολική επικράτηση της στις δημοσκοπήσεις.

Στο ερώτημα “ποιο  κόμμα θεωρείτε ότι έχει τις πιό σωστές, ολοκληρωμένες και δίκαιες θέσεις για την οικονομία και τη φορολογία, από όσους απαντούν, το 42,4% δηλώνουν η ΝΔ, το 17,8% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 8,5% το ΠΑΣΟΚ. (Επί του συνόλου, με 20% να δηλώνουν ότι “δεν γνωρίζουν”, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 33,9%,14,3%, 6,8% – πίνακας)

Η μείωση της φορολογίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι απαντήσεις αυτές έχουν να κάνουν με την πιό “χειροπιαστή” εμπειρία των πολιτών από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο καθένας γνωρίζει προσωπικά αν τον οφέλησε ή όχι και, επομένως, αν την επικροτεί ή όχι. Άλλωστε, όσα εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανταποκρίνονται στις πάγιες απαιτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιτρέπουν περαιτέρω προσδοκίες. Με δυό λόγια, την παρελθούσα τετραετία εφαρμόστηκε:

  • Μείωση Εισαγωγικού Φορολογικού Συντελεστή για φυσικά πρόσωπα στο 9% και αύξηση αφορολόγητου για κάθε τέκνο.
  • Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Συνολικό όφελος 920 εκατ. ευρώ για τους πολίτες και κατάργησή του σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά.
  • Μείωση εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 22%
  • Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Το συνολικό όφελος υπολογίζεται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ιδιωτικός τομέας και 400 εκατ. ευρώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι). Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 μονάδες. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών και στη μείωση των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις.
  • Μείωση της προκαταβολής από το 1.005 στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα.
  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ Ζωοτροφών και Λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Χαμηλός Φορολογικός Συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (από 13% σε 10%) και μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που διαθέτουν το προϊόν τους μέσω συνεταιρισμών ή συμβολαιακής γεωργίας.
  • Μείωση ΦΠΑ σε 5 νησιά με δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων κατά 30%.
  • Θέσπιση έκπτωσης φόρου ίσης με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.
  • Αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, για 5 έτη, μέχρι το 2024 και αναστολή του φόρου υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων.
  • Απαλλαγή κατά 30% από τον φόρο εισοδήματος, για έως και 9 έτη, στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων και συνεργασίας προσώπων.
  • Διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή για επενδυτές, συνταξιούχους, Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, καθώς και για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (family offices).

Τι υπόσχεται η νέα τετραετία

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και τη διακυβέρνηση της χώρας αναλάβει εκ νέου η Ν.Δ. αναμένεται μέχρι τον Αύγουστο η κατάθεση πολυνομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των παρεμβάσεων που θα δρομολογηθούν την περίοδο 2023-2027. Συγκεκριμένα στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης θα ενταχθούν:

  • Η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Έχει εξαγγελθεί η αύξησή του κατά 1.000 ευρώ με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ. Τόση θα είναι και η αντίστοιχη ετήσια ωφέλεια για τους φορολογούμενους.
  • Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ.
  • Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Το τέλος επιτηδεύματος προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026 με στόχο να καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας.
  • Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026 και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027. Οι προβολές αυτές παραπέμπουν σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025 και επιπλέον μισή μονάδα το 2027.
  • Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής επίσης το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr