Γιατί οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας ανησυχούν τους ειδικούς

σκληροί δείκτες της πανδημίας, και κυρίως εκείνοι που αφορούν τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και το Rt διασποράς του ιού απασχολούν έντονα τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση εν όψει της μαζικής πλέον επιστροφής από τις διακοπές στο τέλος του μήνα και την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι δείκτες αυτοί, μετά το ρεκόρ των 4.608 κρουσμάτων την Τρίτη και την χθεσινή νέα αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων (στους 332) βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Σε επιφυλακή για τα σχολεία – Πιθανά και νέα μέτρα

Κατά τις πληροφορίες, η γενική εκτίμηση ήταν πως το άνοιγμα των σχολείων συνιστά παράμετρο υψηλών αβεβαιοτήτων που πρέπει να παρακολουθείται στενά, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα.

Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, μια ακόμη πιο εκτεταμένη διασπορά του στελέχους Δέλτα, που ήδη κυριαρχεί και στην χώρα μας θα απαιτήσει ενδεχομένως και νέα μέτρα, πέραν εκείνων που ανακοινώθηκαν προχθές για τους ανεμβολίαστους και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Τι θα ισχύσει για παιδότοπους και αθλητές

Στην επιτροπή συζητήθηκε επίσης και το άνοιγμα των παιδοτόπων.

Επιρκατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η λειτουργία τους να επιτραπεί από την 1η Σεπτεμβρίου και με τρόπο που να μην αφορά μόνο τα εμβολιασμένα άτομα. Πιθανολογείται ότι  θα επιτρέπεται η είσοδος και στους ανεμβολίαστους, με test, ωστόσο περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επίσης τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις αναφορικά με τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ και τη χρήση μάσκας από τους αθλητές.

Ήδη υπάρχει εισήγηση να διπλασιαστούν τα υποχρεωτικά εβδομαδιαία τεστ για όσους αθλητές είναι ανεμβολίαστοι. Και μάλιστα, τα τεστ αυτά θα είναι είτε PCR είτε rapid. Για αθλητές κάτω των 12 ετών (για τους οποίους δεν έχει ανοίξει πλατφόρμα εμβολιασμού) το πιθανότερο είναι να απαιτηθούν self test.

Η επιτροπή αναμένεται να  συνεδριάσει εκ νέου και σήμερα.

Τι θα ισχύσει από τις 13 Σεπτεμβρίου  

Από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2022, με απόφαση της κυβέρνησης θα τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό πακέτο μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και η τιμή του θα είναι στα 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη. Το κόστος θα το επωμίζονται οι εργαζόμενοι.

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test ανά εβδομάδα και θα επιβαρύνονται το κόστος των 10 ευρώ ανά τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Οι μαθητές θα κάνουν δύο self test ανά εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  • Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ανά εβδομάδα. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους φοιτητές.
  • Όσοι ανεμβολίαστοι πολίτες ταξιδεύουν υποχρεώνονται να κάνουν ένα rapid test έως 48 ωρες πριν το ταξίδι.
  • Τα παιδιά 5 -12 ετών θα κάνουν self test.
  • Στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε ιδιωτικές δομές.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr