Γιατί οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις

Κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών αναμένει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για το κόστος του χρήματος, μετά και την αναλυτική συζήτηση που διεξήχθη στα μέσα της εβδομάδας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το οικονομικό επιτελείο πολύ σύντομα θα ανακοινώσει σειρά μέτρων για τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μετά εναπόκειται στις τράπεζες να βρουν τρόπους ώστε να χρηματοδοτηθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα «βλέπουν» τις αιτήσεις τους για χρηματοδότηση να καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Στόχος να χρηματοδοτηθούν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2022

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το 2022 οι επιχειρήσεις οι οποίες  δυνητικά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα να φτάσουν τις 100.000.

Σήμερα οι τράπεζες εκτιμούν ότι λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις στη χώρα μας πληρούν ταυτόχρονα τα κριτήρια χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τα τραπεζικά κριτήρια. Από το σύνολο αυτό μόνο 2.000 μεγάλες επιχειρήσεις θεωρείται σίγουρο ότι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απορρίπτονται οι 80 από τις 100 αιτήσεις για δάνεια

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών από τις 100 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι 80 απορρίπτονται, διότι οι 60 είναι ζημιογόνες, οι 16 δεν έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια ενώ οι υπόλοιπες έχουν αρνητική εικόνα στα τραπεζικά καταστήματα. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η πραγματική εικόνα πολλών επιχειρήσεων είναι χειρότερη από αυτή που εμφανίζεται και κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις με την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε μετά τη συζήτηση στη Βουλή ότι με την ανάπτυξη της οικονομίας βελτιώνεται σημαντικά  η θέση αρκετών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δεύτερη ευκαιρία πολλές επιχειρήσεις θα ρυθμίσουν συνολικά το ιδιωτικό τους χρέος, και θα έχουν πάλι πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Τα κίνητρα για συγχωνεύσεις

Επίσης σύντομα και μετά τη διαβούλευση θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες. Όταν συνενωθούν αρκετές μικρές επιχειρήσεις, σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, τότε αποκτούν το μέγεθος και για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και για να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πέρα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15,5% για κέρδη έως 1.000.000 ευρώ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται, αναμένεται να θεσπίσει και νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, που θα αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000.000 ευρώ ή 250 εργαζόμενους.

Όσον αφορά τις τράπεζες πηγές από το οικονομικό επιτελείο αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος ανέφεραν ότι αυτές έχουν  ευθύνη  να κάνουν καλύτερο έλεγχο μέσω των συστημάτων τους ώστε να διαπιστώνουν τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και να  μην απορρίπτουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των φακέλων.

Κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης και μία προβληματική διετία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενδέχεται να έχουν προβλήματα αλλά αρκετές από αυτές έχουν και προοπτικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr