Γιατί οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μία στις τέσσερις αιτήσεις που υποβάλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δανεισμό απορρίπτεται από τις τράπεζες ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτεται μία στις δώδεκα αιτήσεις.

Το εντυπωσιακό αυτό στατιστικό στοιχείο, που δείχνει ότι στη χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «βρίσκουν τοίχο» όταν προσπαθούν να δανεισθούν από τις τράπεζες, προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό που επικαλέσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από το τραπεζικό σύστημα.

To μήνυμα Σταϊκούρα προς τις τράπεζες

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ της ζήτησης για νέα δάνεια και της προσφοράς τους από τις τράπεζες, φθάνει το 14%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 4% και κάλεσε το τραπεζικό σύστημα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά

  • «τώρα είναι η ώρα των πιστωτικών ιδρυμάτων να συμβάλουν περισσότερο, καθοριστικά, ώστε όλες οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να οικοδομήσουμε μια οικονομία δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες».

Ο υπουργός Οικονομικών επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανέφερε ότι αυτά «επιβεβαιώνουν, ότι οι τράπεζες διοχετεύουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία…Όχι όμως στην επιθυμητή ένταση και έκταση, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σχετικά και συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού… Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

Κάλεσε μάλιστα τα πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν όπως είπε φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές και το Ευρωσύστημα, και αυξημένες καταθέσεις, να συμβάλλουν περισσότερο και καθοριστικά στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι απαντήσεις των τραπεζών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος  ανέφερε ότι οι τράπεζες θέλουν να αυξήσουν την πελατεία τους, δεν μπορούν όμως να παραβιάσουν τους κανόνες που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Γνωρίζουμε, είπε ο κ. Ράπανος τα παράπονα από τις απορρίψεις αιτήσεων για δάνεια. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτές είναι ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, η επένδυση για την οποία υποβάλλουν χρηματοδότηση δεν κρίνεται σκόπιμη βάσει της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους και της διαφαινόμενης αδυναμίας πληρωμών.

Το μέγεθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ώρα μας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα κατά τον κ. Ράπανο αφού πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν οικονομικά στοιχεία, βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έχουν αρνητικά ή ανεπαρκή κεφάλαια, παρουσιάζουν υπερβολική δανειακή επιβάρυνση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή της Βουλής ο κύκλος εργασιών ανά απασχολούμενο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 9 υπάλληλοι) είναι ο μικρότερος στην ΕΕ -είναι 56.000 ευρώ-, όταν στην Ισπανία είναι 90.000, στην Ιταλία 105.000 και στην Κύπρο 112.000 ευρώ. Η παραγωγικότητα της εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σχεδόν η μικρότερη στην ΕΕ, πίσω από χώρες όπως Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.

Το ακριβό χρήμα

Όσον αφορά το υψηλό κόστος του χρήματος στη χώρα μας, που επισήμαναν πολλοί βουλευτές, ο κ. Ράπανος είπε ότι ο πιστωτικός κίνδυνος για τη χώρα είναι ακόμα μεγάλος. Αν μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού και αυτή η μείωση θα φτάσει στις επιχειρήσεις».

Τέλος ο επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών για τη συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι σε δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους,  είπε ότι οι τράπεζες έχουν διαγράψει σημαντικά ποσά σε νοικοκυριά για στεγαστικά δάνεια, “έχουμε κάνει επιμηκύνσεις και διαγραφές, χιλιάδες, εκατομμύρια έχουν γίνει”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr