Το ρεύμα του κόλπου (Gulf Stream) είναι πιθανό να καταρρεύσει το 2025, σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Αυτό το φαινόμενο της παύσης της κυκλοφορίας των ζωτικής σημασίας ωκεάνιων ρευμάτων, που ονομάζεται Atlantic Meridional Overturning Circulation (Amoc) από τους επιστήμονες, αναμένεται να έχει καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις.

Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. Βγαίνει στον ωκεανό, από τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης. Διαταραχές των ρευμάτων όπως αυτό του Κόλπου διαταράσσουν με την σειρά τους τις κλιματικές συνθήκες προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιο σοβαρή διαταραχή είναι η επιβράδυνση των ρευμάτων την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «αποδυνάμωση»

Τα ρεύματα έχουν ήδη αγγίξει το ρεκόρ πιο αργής κίνησής τους εδώ και τουλάχιστον 1.600 χρόνια, όμως η νέα ανάλυση δείχνει ότι ενδέχεται να προσεγγίζουν την πλήρη κατάρρευση.

Η νέα μελέτη εκτιμά πως μεταξύ 2025 και 2095, με μέση εκτίμηση το 2050, το φαινόμενο του ρεύματος του κόλπου θα πάψει να υφίσταται εάν δεν μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα εκτιμούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σε μια μελέτη τους στο Nature Communications.

Μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη θα είχε επιπτώσεις στα παγκόσμια καιρικά συστήματα που όμοιες τους δεν έχουν καταγραφεί, ούτε καν αυτές τις ημέρες που είναι ορατός ο όλεθρος της κλιματικής αλλαγής: Αύξηση της στάθμης της θάλασσας στον Ατλαντικό Ωκεανό, περισσότερο ψύχος και πιο ισχυρές καταιγίδες στο βόρειο ημισφαίριο, σοβαρές ανωμαλίες στις βροχοπτώσεις, πάνω στις οποίες βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι για να καλλιεργήσουν κάθε είδους τρόφιμα στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ινδία.

Κινδυνεύει «o παγκόσμιος θερμοστάτης», το Ρεύμα του Κόλπου-1

«Πιστεύω ότι πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Πίτερ Ντιτλέβσεν από Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος ηγήθηκε της  μελέτης. «Αυτή θα ήταν μια πολύ, πολύ μεγάλη αλλαγή στο παγκόσμιο περιβάλλον. Το Ρεύμα δεν έχει σταματήσει εδώ και 12.000 χρόνια».

  • Με πληροφορίες από Guardian, CNBC, Καθημερινή
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr