Τα brands Oppo και OnePlus θεωρούνται δύο από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στην αγορά κινητών τηλεφώνων, με τις συσκευές των δύο εταιρειών να πωλούνται «σα ζεστό ψωμί» στην Κίνα, σε χώρες της Ασίας και στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ πωλούνται μόνο τα κινητά της OnePlus.

Ωστόσο, από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, τα smartphones των δύο εταιρειών (που με τη σειρά τους ανήκουν στον κινεζικό γίγαντα BBK Electronics, στην οποία ανήκουν και τα brands Realme, Vivo και IQOO) δεν επιτρέπεται να πωλούνται στη Γερμανία, ενώ οι κάτοχοι συσκευών των δύο brands δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα λειτουργίας και υποστήριξης στη χώρα.

Η προσφυγή της ΝΟΚΙΑ

Τι έχει συμβεί; Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΝΟΚΙΑ κατηγορεί τις Oppo και OnePlus ότι εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν πατενταρισμένη τεχνολογία της για επεξεργασία σήματος στα δίκτυα 4G και 5G χωρίς να πληρώνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα. Για το θέμα αυτό η ΝΟΚΙΑ προσέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη ζητώντας να απαγορευτεί η πώληση συσκευών των δύο εταιρειών.

Γερμανικό δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή ικανοποίησε το αίτημα της φινλανδικής εταιρείας (η οποία κατασκευάζει υποδομές δικτύων και όχι τα κινητά ΝΟΚΙΑ που ανήκουν στην εταιρεία HMD Global) και από την Τρίτη Oppo και OnePlus σταμάτησαν τις πωλήσεις κινητών στη Γερμανία, ενώ μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ οι εταιρείες κατηγόρησαν τη ΝΟΚΙΑ ότι ζητά «υπερβολικά υψηλά δικαιώματα».

Τι γίνεται από εδώ και πέρα

Τι θα γίνει τώρα; Το πιθανότερο είναι ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να πουλάν συσκευές στη Γερμανία μέσω τρίτων μεταπωλητών, ενώ σε νέα μοντέλα κινητών πιθανόν θα αφαιρέσουν τα εξαρτήματα και τις διαδικασίες για τις οποίες η ΝΟΚΙΑ ζητά την καταβολή αμοιβής. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος η απαγόρευση να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πλήττοντας τις πωλήσεις τους.

Για την ώρα, Oppo και OnePlus δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της ΝΟΚΙΑ, η οποία με τη σειρά της επιδιώκει να αποζημιωθεί για τη χρήση της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει και που οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν στις συσκευές τους. Μένει να φανεί αν τελικά θα υποχωρήσει κάποια πλευρά και ποια θα είναι αυτή, αλλά και ποιοι θα είναι οι όροι της υποχώρησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr