Καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χτίζει σταδιακά την «ομάδα μετάβασής» του, δηλαδή, την ομάδα που θα αναλάβει, σε συνεννόηση με τη νυν κυβέρνηση, να προετοιμάσει την ομαλή παράδοση-παραλαβή της εξουσίας, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ, και ο ιδρυτής και CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, φαίνεται ότι βρίσκεται στην πλευρά των χαμένων.

«Κουρελιάζει τη δημοκρατία»

Κι αυτό, γιατί η προεκλογική καμπάνια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ δείχνει εξοργισμένη με τον τρόπο που η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν κατάφερε να εμποδίζει τη διασπορά fake news κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της καμπάνιας για τα ΜΜΕ, Μπιλ Ρούσο, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Facebook, κατηγορώντας το ότι «κουρελιάζει τη δημοκρατία», ακόμα και μετά το κλείσιμο της κάλπης και την ομιλία νίκης του Μπάιντεν.

Ανάκληση του άρθρου 230

Είχε προηγηθεί επιστολή της επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Μπάιντεν στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στην οποία κατηγορούσε το Facebook ως τον βασικό διασπορέα ψευδών σχετικά με την ψηφοφορία στις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει πει ξεκάθαρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το άρθρο 230 που προστατεύει τις ιστοσελίδες από ευθύνη για περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες, κάτι που θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο το Facebook.

«Δεν είμαι φίλος του Facebook»

«Δεν είμαι φίλος του Facebook, ούτε του Μαρκ Ζάκερμπεργκ», έχει πει στο παρελθόν ο Μπάιντεν, ο οποίος, επίσης, αναμένεται να έχει πολύ πιο αυστηρή προσέγγιση προς τις εταιρείες τεχνολογίας. Παρά ταύτα, η «ομάδα μετάβασης» είναι γεμάτη από στελέχη προερχόμενα από το χώρο της τεχνολογίας, όπως ο πρώην CEO της Google, Έρικ Σμιντ, ή η πρώην αντιπρόεδρος της Apple για θέματα κυβέρνησης, Σίνθια Χόγκαν.

Πηγή: economico.gr