Γιατί το ISIS-K προκάλεσε τη σφαγή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η σφαγή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που κόστισε τη ζωή σε 170 Αφγανούς, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε πάνω από 200 άτομα ήταν το πιο εντυπωσιακό και αιματηρό χτύπημα της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS-K που έχει σκορπίσει τον τρόμο στο Αφγανιστάν από το 2015 και εντεύθεν ως παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που έδρασε στο Ιράκ και τη Συρία.

Όπως έχει ήδη γράψει το economico.gr, σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι προσπαθούν να «εκσυγχρονιστούν» και να βρίσκονται σε επαφή -έστω και οριακή- με τον έξω και τον δυτικό κόσμο, τα μέλη του ISIS-K επιδιώκουν ολική τζιχάντ σε βάρος κάθε άπιστου, αλλά και των «αποστατών» Ταλιμπάν, για τους οποίους πιστεύουν ότι εγκατέλειψαν την «αληθινή» πίστη και τα διδάγματα του Ισλάμ.

Οι επιδιώξεις του ISIS-K 

Κάπου εδώ βρίσκεται και ο υπόρρητος λόγος για την αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με βομβιστή-καμικάζι, ο οποίος ανατινάχθηκε σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο. Το ISIS-K δεν καλοβλέπει τη θριαμβευτική επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία μετά από 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν και επιδιώκει να υπενθυμίσει την παρουσία του στη χώρα, αλλά και να διεκδικήσει ρόλο στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, δεδομένων των ακραίων θέσεων και δράσεων του ISIS-K, τα τελευταία χρόνια διάφορες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά και διεθνείς «παίκτες», από τους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και το Πακιστάν έχουν επιτεθεί πλειστάκις στους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι των εδαφών που ήλεγχαν και έχουν υποχρεωθεί να αποκεντρωθούν και να κρυφτούν για να αποφύγουν την εξαΰλωση.

Μήνυμα για παγκόσμια τζιχάντ

Τώρα, με το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν και την κατάσταση να παραμένει ρευστή, το ISIS-K με την σφαγή στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» στέλνει το μήνυμα ότι είναι παρών και ότι είναι η μοναδική οργάνωση που θα μπορούσε χωρίς κανέναν ενδιασμό να προκαλέσει την παγκόσμια τζιχάντ, όχι μόνο σε βάρος των «απίστων», αλλά και σε βάρος των «αποστατών» Ταλιμπάν, οι οποίοι δείχνουν χαλαρότητα έναντι των δυτικών.

Ταυτόχρονα, έχοντας υποστεί σοβαρή συμπίεση στις δυνάμεις του τα τελευταία χρόνια, το ISIS-K επιδιώκει με ενέργειες όπως η επίθεση στο αεροδρόμιο να τραβήξει προς το μέρος του ριζοσπαστικοποιημένους Αφγανούς ή και απογοητευμένα μέλη και υποστηρικτές των Ταλιμπάν, οι οποίοι βλέπουν το νέο καθεστώς να τους… απογοητεύει με τη συμπεριφορά του και τις κινήσεις του μετά την κατάληψη της Καμπούλ.

Η πίεση στους Ταλιμπάν

Όλα αυτά στέλνουν ένα ανησυχητικό μήνυμα, όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στους Ταλιμπάν, οι οποίοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ιδεολογία τους, αλλά και στις απαιτήσεις για μια πιο ήπια κατάσταση στο Αφγανιστάν, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και τις δεσμεύσεις τους για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας, μόλις καταλάβουν πλήρως την εξουσία.

Πλέον, ο κίνδυνος είναι το ISIS-K να εντείνει τη δράση του και να αυξήσει τις τρομοκρατικές ενέργειες, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στο Αφγανιστάν, αλλά και πιέζοντας τους Ταλιμπάν να κινηθούν προς ακόμα πιο σκληρές θέσεις, μόλις ελέγξουν πλήρως τη χώρα και σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο φόβος το Αφγανιστάν να μετατραπεί σε εργαστήριο παραγωγής τρομοκρατών δυστυχώς είναι και πάλι εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr