Καθώς η ρωσική πολεμική αεροπορία παρέλαβε -μετά από πολλές καθυστερήσεις, είναι αλήθεια- τα πρώτα Su-57 σειριακής παραγωγής, το stealth μαχητικό 5ης γενιάς της Ρωσίας αναδύεται ως μια πραγματική απειλή για τα αντίστοιχα αεροσκάφη της Δύσης και ιδίως το F-35.

«Φονιάς stealth αεροσκαφών»

Σύμφωνα με ανάλυση του National Interest, το Su-57 δεν διαθέτει τα εξαιρετικά προηγμένα stealth χαρακτηριστικά του F-35, ωστόσο τα έχει αντικαταστήσει με άλλες ιδιότητες που το καθιστούν ένα εξαιρετικά προηγμένο μαχητικό το οποίο μοιάζει να σχεδιαστεί ως «φονιάς stealth αεροσκαφών».

Στο πλαίσιο αυτό το ρωσικό μαχητικό έχει σχεδιαστεί για αερομαχίες, όπερ σημαίνει ότι είναι υπερταχύ, τρομερά ευέλικτο και με οπλικά συστήματα που έχουν ως στόχο να εξουδετερώνουν αντίστοιχα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη, κυριαρχόντας στους αιθέρες.

Πανίσχυρα όπλα

Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν το Su-57 να μπορεί να υποστηρίξει τα υπερηχητικά βλήματα μακράς εμβέλειας R-37M, όπως και το Kh-47M2 Kinzhal, το οποίο μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικές κεφαλές, τότε το αεροσκάφος διευρύνει δραματικά το ρόλο του, καθώς γίνεται ικανό και για στρατηγικούς ή και τακτικούς βομβαρδισμούς.

Ταυτόχρονα, το ρωσικό μαχητικό είναι εξοπλισμένο και με πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών αντίμετρων, ενώ σύστημα υπέρυθρων ακτινών του επιτρέπει να ανιχνεύει από μεγάλες αποστάσεις αντίπαλα stealth αεροσκάφη και να τα «κλειδώνει» με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

Χαμηλό κόστος

Τέλος, και η Ρωσία επενδύει πολλά σε αυτό το στοιχείο, το Su-57 είναι σημαντικά πιο φθηνό σε σχέση με το F-35, καθώς υπολογίζεται ότι κοστίζει μόλις 40 εκατ. δολάρια, με την Μόσχα να επιδιώκει ενεργά να το εξάγει και σε άλλες χώρες, τόσο για να έχει έσοδα, όσο και για να χρηματοδοτήσει αναβαθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με πρώτη και βασικότερη στους κινητήρες.

Συγκριτικά, το κόστος ενός F-35A -της πιο «απλής» έκδοσης του αμερικανικού μαχητικού- κοστίζει σήμερα άνω των 80 εκατ. δολαρίων, ενώ η έκδοση F-35Β για το Ναυτικό, με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, είναι ακόμα πιο ακριβή.

Πηγή: economico.gr