Γιατί το Βερολίνο «στρίβει τιμόνι» στις σχέσεις του με Ελλάδα και Τουρκία

“Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά και ψύχραιμα τις τοποθετήσεις που αφορούν το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, όπως και την πλεύση του. Η Ελλάδα πάντα επιδιώκει την αποφυγή εντάσεων, δίχως όμως να προβαίνει σε οποιαδήποτε υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων”.

Αυτό ανέφεραν αργά χθες το βράδυ πηγές του Μαξίμου, τονίζοντας ότι:

  • Παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, είναι φανερό ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναδείξει το γεγονός ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις ή ισχυρισμοί δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Το Βερολίνο απομακρύνεται από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων

Αυτό φανερώνουν οι δημόσιες και σαφείς τοποθετήσεις της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κατά τις διαδοχικές επισκέψεις της στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τα αιτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη Μαΐου, σχετικά με την ανάγκη απομάκρυνσης του Βερολίνου από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων.

Οι δηλώσεις της υπουργού ενόχλησαν ιδιαίτερα τον τούρκο ομόλογό της, ο οποίος έφτασε στο σημείο να καταγγείλει υιοθέτηση ελληνικής «προπαγάνδας» από το Βερολίνο.

Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπου αποτυπώνονται οι αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις και επισήμανε ότι δεν μπορεί το Βερολίνο μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Τη συζήτηση αυτή είχε δημοσιοποιήσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Ξεκαθάρισα στον Καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αμεσο αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής ήταν η δήλωση -μια μέρα αργότερα, την 1η Ιουνίου- του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, όπου τονίστηκε πως «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες», και ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κυβέρνηση Σολτς «στρίβει τιμόνι»

Στο μεταξύ, από ρεπορτάζ του Politico προκύπτει ότι βαθύτερο από μια απλή «ανταλλαγή απόψεων» φαίνεται ότι συμβαίνει στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση Σολτς «στρίβει τιμόνι» σε σχέση με την κυβέρνηση Μέρκελ.

  • Σύμφωνα με το Politico, το «θερμό επεισόδιο» κατά τη συνάντηση στην Άγκυρα των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αναλένα Μπέρμποκ, δεν ήταν μια απλή διαφωνία σχετικά με κάποια ζητήματα, αλλά ενδεχομένως καταδεικνύει και μια προσπάθεια, από πλευράς Γερμανίας, για αναθεώρηση του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα επισημαίνοντας τη δήλωση της υπουργού Eξωτερικών της Γερμανίας ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η δήλωση Τσαβούσογλου που «νοστάλγησε» την Άνγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι «όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει», προσθέτοντας ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σύμφωνα με το Politico, η απόπειρα Τσαβούσογλου να απαιτήσει από τη Γερμανία πολιτική ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, είχε αρνητικά αποτελέσματα για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών καθώς η Γερμανίδα ομόλογός του του διαμήνυσε ότι το Βερολίνο δεν είναι θύμα της ελληνικής προπαγάνδας και ότι ενδιαφέρεται για τα γερμανικά σύνορα και τα σύνορα της ΕΕ!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr