Γιατί

Η Ρωσία έχει μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, αλλά αυτό δεν φαίνεται από την μέχρι τώρα έκβαση της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκπλαγεί από την επίδοση του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης, με κάποιους εξ αυτών να την περιγράφει ως «θλιβερή».

Η προέλαση των στρατευμάτων του Πούτιν φαίνεται να έχει τελματώσει σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι αμφισβητούν εάν μπορούν να ανακάμψουν από τις απώλειες που έχουν υποστεί.

Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC, «οι Ρώσοι σαφώς δεν πέτυχαν τους στόχους τους και μάλλον δεν θα τους πετύχουν στο τέλος της ημέρας».

Τι πήγε στραβά λοιπόν; Ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εξηγούν τα λάθη που έχει κάνει η Ρωσία.

Εσφαλμένες υποθέσεις

Το πρώτο λάθος της Ρωσίας ήταν ότι υποτίμησε τη δύναμη της αντίστασης και τις δυνατότητες των μικρότερων σε αριθμό και μέγεθος ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό άνω των 60 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τις δαπάνες της Ουκρανίας που μετά βίας ξεπερνούν τα 4 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα, και πολλοί άλλοι, φαίνεται να έχουν υπερεκτιμήσει τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Πούτιν είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τον στρατό του και μπορεί και να πίστευε στην σίγουρη επιτυχία του εγχειρήματός του.

Ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι μεγάλο μέρος της ρωσικής επένδυσης δαπανήθηκε για το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο και για πειραματισμούς, που περιλάμβαναν την ανάπτυξη νέων όπλων, όπως υπερηχητικούς πυραύλους.

Υποτίθεται ότι η Ρωσία κατασκεύασε το πιο προηγμένο τανκ στον κόσμο 

Η Ρωσία υποτίθεται ότι κατασκεύασε το πιο προηγμένο τανκ στον κόσμο, το T-14 Armata. Ομως, ενώ είχε κάνει την εμφάνισή του στην Παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης», στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, τα ίχνη του αγνοούνται στην μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτά που έχει επιστρατεύσει η Ρωσία είναι παλαιότερα άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων.

Στην αρχή της εισβολής, η Ρωσία είχε ένα σαφές πλεονέκτημα στον αέρα, με τα μαχητικά αεροσκάφη που είχε μεταφέρει κοντά στα σύνορα να υπερτερούν αριθμητικά της αεροπορίας της Ουκρανίας, σε αναλογία πάνω από τρία προς ένα.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αποδεικνύεται αποτελεσματική

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές υπέθεσαν ότι η δύναμη εισβολής θα αποκτούσε γρήγορα υπεροχή στον αέρα, αλλά δεν το έκανε. Η αεράμυνα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αποδεικνύεται αποτελεσματική, περιορίζοντας την ικανότητα ελιγμών της Ρωσίας.

Η Μόσχα μπορεί επίσης να υπέθετε ότι οι ειδικές δυνάμεις της θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας να δοθεί ένα γρήγορο, αποφασιστικό χτύπημα.

Η Ρωσία ενδεχομένως να σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει «ελαφρύτερες» μονάδες αιχμής του δόρατος, όπως οι αλεξιπτωτιστές Spetsnatz και οι VDV (Ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις), για να εξαλείψουν έναν μικρό αριθμό υπερασπιστών και θα ξεμπέρδευαν.

Ομως, τις πρώτες μέρες η επίθεση με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Χοστομελ, λίγο έξω από το Κίεβο, αποκρούστηκε, αποτρέποντας τη δημιουργία μιας αερογέφυρας για εύκολη μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων, εξοπλισμού και προμηθειών.

Το πρόβλημα με την οδική μεταφορά των προμηθειών της 

Αντίθετα, η Ρωσία χρειάστηκε να μεταφέρει τις προμήθειες της κυρίως οδικώς. Αυτό έχει δημιουργήσει μποτιλιαρίσματα και σημεία ακινητοιποίησης, τα οποία είναι εύκολοι στόχοι ενέδρας για τις ουκρανικές δυνάμεις. Κάποια βαριά οχήματα έχουν βγει εκτός δρόμου, μόνο και μόνο για να κολλήσουν στη λάσπη, ενισχύοντας την εικόνα ενός στρατού που έχει «βαλτώσει».

Εν τω μεταξύ, το μεγάλο κονβόι των τεθωρακισμένων από το βορρά, που έχει καταγραφεί από δορυφόρους, δεν έχει ακόμη περικυκλώσει το Κίεβο. Η πιο σημαντική πρόοδος σημειώνεται στο νότο, όπου οι Ρώσοι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές για να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις τους.

Ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι οι δυνάμεις του προέδρου Πούτιν «έχασαν τη δυναμική» τους.

Απώλειες και χαμηλό ηθικό

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει μια δύναμη περίπου 190.000 στρατιωτών για αυτήν την εισβολή και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη. Αλλά έχουν ήδη χάσει περίπου το 10% αυτής της δύναμης.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την κλίμακα είτε των ρωσικών είτε των ουκρανικών απωλειών. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 14.400 Ρώσους στρατιώτες, αν και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ότι ο αριθμός αυτός είναι περίπου 7.000.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις πεσμένου ηθικού μεταξύ των Ρώσων μαχητών, με κάποιους να επιμένουν ότι είναι «πολύ, πολύ, χαμηλό». Αλλοι επισημαίνουν ότι τα στρατεύματα είναι «κουρασμένα και πεινασμένα», καθώς περίμεναν στην χιονισμένη Λευκορωσία και την παγωμένη Ρωσία για εβδομάδες, προτού τους δοθεί η εντολή να εισβάλουν.

Η Ρωσία έχει ήδη αναγκαστεί να αναζητήσει περισσότερα στρατεύματα για να αναπληρώσει τις απώλειές της, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης εφεδρικών μονάδων από μακρινά σημεία. Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι επίσης «πολύ πιθανό» ξένα στρατεύματα από τη Συρία να συμμετάσχουν σύντομα στον πόλεμο, μαζί με μισθοφόρους από τη μυστική ομάδα Βάγκνερ.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι αυτό αποτελεί σημάδι ότι ο Πούτιν «ξύνει τον πάτο του βαρελιού».

Προμήθειες και logistics

Η Ρωσία έχει δυσκολευτεί με τα βασικά. Υπάρχει ένα παλιό στρατιωτικό ρητό που λέει ότι οι ερασιτέχνες μιλάνε για τακτικές ενώ οι επαγγελματίες σπουδάζουν logistics. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν το έχει λάβει αρκετά υπόψη.

Πολλά τεθωρακισμένα έχουν ξεμείνει από καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά. Τα οχήματα έχουν χαλάσει και έχουν εγκαταλειφθεί και στη συνέχεια ρυμουλκούνται από ουκρανικά τρακτέρ.

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να έχει εξαντλήσει ορισμένα από τα πυρομαχικά της.

Εχει ήδη εκτοξεύσει 850-900 πυρομαχικά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, που είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθούν από τα μη καθοδηγούμενα όπλα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει προσεγγίσει την Κίνα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις ελλείψεις της.

Η προμήθεια αμυντικών όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση

Αντίθετα, υπάρχει μια σταθερή ροή αμυντικών όπλων με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία, κάτι που έχει ενισχύσει το ηθικό των αμυνομένων. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε αμυντική υποστήριξη.

Εκτός από περισσότερους αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αναμένεται να στείλουν το Switchblade, το οποίο είναι ένα μικρό, αμερικανικής κατασκευής, drone «καμικάζι», που μπορεί να μεταφερθεί σε σακίδιο και να εκτοξεύσει εκρηκτικά σε στόχους στο έδαφος.

Δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να «διπλασιάσει την επίθεση, με μεγαλύτερη βαρβαρότητα». Λένε ότι έχει ακόμα αρκετή δύναμη πυρός για να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας για «σημαντική χρονική περίοδο».

Παρά τις αποτυχίες, ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι ο Πούτιν είναι «απίθανο να αποτραπεί και αντίθετα μπορεί να κλιμακώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Πιθανότατα παραμένει βέβαιος ότι η Ρωσία μπορεί να νικήσει στρατιωτικά την Ουκρανία».

Και ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παρουσιάσει λυσσαλέα αντίσταση ως τώρα, ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι χωρίς σημαντικούς ανεφοδιασμούς και αυτές θα μπορούσαν «τελικά να ξεμείνουν από πυρομαχικά και άνδρες». Οι πιθανότητες τους μπορεί να είναι καλύτερες από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά εξακολουθούν να φαίνονται εναντίον τους.

(Mε πληροφορίες από BBC).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr